Ανακαλύψτε ολόκληρη την σειρά των προϊόντων Novalac στο πιο κοντινό φαρμακείο

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την οικονομική κρίση

20 Μαΐου 2014 11:47
Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την οικονομική κρίση

Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας για την οικονομική κρίση και μην τους κρύβετε την πραγματική οικονομική κατάσταση της οικογένειας.

Η προστασία τους από τα σημαντικά καθημερινά οικονομικά προβλήματα, έχει πολλές φορές τα αντίθετα αποτελέσματα.

Για το πόσο ικανά είναι τα παιδιά να κατανοήσουν το άγχος των γονιών τους που βιώνουν την οικονομική κρίση, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου, Διονύσης Σουρέλης.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρέλη, οι γονείς πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους τον χρόνο να εκφράζουν τις ανησυχίες και τις απορίες τους, καθώς επίσης να τα ενθαρρύνουν να μοιράζονται μαζί τους όλα αυτά που ακούν από συμμαθητές, φίλους, συγγενείς και δασκάλους σχετικά με το θέμα της κρίσης.

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνουν τα παιδιά να μιλούν για τις οικονομικές τους ανάγκες, π.χ. ένα καινούργιο ρούχο ή παιχνίδι, ακόμα και αν δεν μπορούν να τις εκπληρώσουν.

«Έτσι θα καταφέρουν να τα κατανοήσουν και να εισχωρήσουν καλύτερα στον κόσμο τους.  Aυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να τους εξηγήσουν καλύτερα, αλλά και να αντικαταστήσουν τις ανάγκες αυτές με συναισθήματα, επικοινωνία και δραστηριότητες που δεν απαιτούν κατ’ ανάγκη χρήματα», επισημαίνει ο κ. Σουρέλης.

Πολλές φορές οι γονείς αποφεύγουν να μιλούν για θέματα, όπως αυτό της κρίσης, με τα παιδιά τους. Νομίζουν πως έτσι τα προστατεύουν από επίπονα συναισθήματα, νιώθοντας, οι ίδιοι, θλίψη ή ακόμα και ντροπή γι’ αυτά που δεν μπορούν να τους προσφέρουν

«Αυτή η συμπεριφορά όμως επιφέρει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν» είπε ο κ. Σουρέλης και πρόσθεσε: «Τα παιδιά βιώνουν άγχος και πιθανώς να αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, όπως απόρριψη, αφού κανείς δεν βρίσκεται εκεί να εκπληρώσει τις ανάγκες τους, συναισθηματικές ή υλικές».

Οι εποικοδομητικές συζητήσεις για επίπονα θέματα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν, μπορεί να τους δώσει την απαραίτητη συναισθηματική ασφάλεια, αλλά και τα εφόδια να μάθουν να αντεπεξέρχονται και να αποδέχονται δύσκολες καταστάσεις, τονίζει ο κ. Σουρέλης.

«Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας»

βρείτε μας στο