PARENT COACHING

Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης σε ένα παιδί;

Calendar 27 Δεκεμβρίου 2022

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους Peter Salovey (Yale) και John Mayer (University of New Hampshire), συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζω τα συναισθήματα μου, και των γύρω μου.

 

Σαν ενήλικες, σαν γονείς, είναι υποχρέωση μας να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν πως να επικοινωνούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να προβούν σε προκλητικές συμπεριφορές.

 

Όταν δείχνουμε στο παιδί ενσυναίσθηση και κατανόηση, αντί για τιμωρία και ντροπή βοηθάμε τον εγκέφαλο του παιδιού να αναπτυχθεί σωστά, και το παιδί μαθαίνει να βιώνει έντονα συναισθήματα χωρίς να καταρρέει. Επιπλέον, δίνουμε στο παιδί τα εργαλεία που χρειάζεται για να επικοινωνήσει μαζί μας αποτελεσματικά, ενισχύουμε την εσωτερική του ασφάλεια, και μειώνουμε τα επίπεδα κορτιζόλης του, έτσι ώστε να μπορεί το παιδί να ανθίσει, αντί να ζει σε ένα μόνιμο άγχος, σε λειτουργία επιβίωσης.

 

Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης σε ένα παιδί, σαν γονείς;

 

  1. Προσπάθησε να μπεις στη θέση του παιδιού και να το καταλάβεις.

 

Κάποιες φορές, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί βιώνει δύσκολα συναισθήματα, όπως θυμό, απογοήτευση, είναι να είμαστε κοντά του και να δείξουμε ενσυναίσθηση. Δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε σωστό να προσπαθούμε να “γλιτώνουμε” το παιδί από οτιδήποτε μπορεί να το στεναχωρήσει, γιατί με αυτό τον τρόπο στερούμε από το παιδί την ευκαιρία να έρθει αντιμέτωπο με το συναίσθημα και να μάθει να το διαχειρίζεται.

 

  1. Γίνε το ασφαλές λιμάνι του παιδιού.

 

Ίσως να έχεις προσέξει ότι μετά από μια γεμάτη μέρα, το παιδί φαίνεται να είναι αρκετά αναστατωμένο, και σε υπερένταση. Γονείς μικρότερων παιδιών παρατηρούν επίσης ότι με την επιστροφή των παιδιών από τον σταθμό, υπάρχει μια έκρηξη συναισθημάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί στη παρουσία ανθρώπων με τους οποίους ένα παιδί νιώθει ασφάλεια, νιώθει άνετα να εξωτερικεύσει συναισθήματα τα οποία πιθανόν να κρατούσε μέσα του για ώρες. Δώσε χώρο και χρόνο στα συναισθήματα του παιδιού, και βάλε σαν στόχο να είσαι πάντα ένα ασφαλές λιμάνι για το παιδί, όπου θα μπορεί να ξαποστάσει λίγο και να είναι ο εαυτός του, χωρίς να φοβάται την κριτική.

 

 

  1. Μην καταπιέζεις συναισθήματα.

 

Αν έχουμε στο μυαλό ότι κάποια συναισθήματα είναι καλά και κάποια κακά, τότε αυτή η πεποίθηση ίσως να μας οδηγεί στο να καταπιέζουμε τα συναισθήματα που θεωρούμε κακά, και να προτρέπουμε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο, για παράδειγμα: “Σταμάτα να κλαις, τα αγόρια δεν κλαίνε”, ή “Δεν είναι σωστό να θυμώνουμε, σκάσε μου ένα χαμόγελο”. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα, υπάρχουν μόνο συναισθήματα. Μόνο όταν μας δίνεται η ευκαιρία να τα βιώνουμε μπορούμε να μάθουμε σιγά σιγά να τα διαχειριζόμαστε, να μην τα φοβόμαστε, να μην μας ελέγχουν. Κάθε συναίσθημα υπάρχει για να μας δώσει ένα μήνυμα, και έχουν όλα τον σκοπό τους.

 

VI-22634-NOVALAC-12/2022