PARENT COACHING

8+1 Καθημερινές Συνήθειες που ενισχύουν τη σχέση με το παιδί σου.

Calendar 15 Ιουλίου 2022

Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τα παιδιά με θετικό τρόπο αν πρώτα δεν συνδεθούμε μαζί τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθάνονται κοντά μας, κυρίως συναισθηματικά. Τι πραγματικά σημαίνει σύνδεση και γιατί είναι τόσο σημαντική για την σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού;

 

Σύνδεση είναι να βάζω τον εαυτό μου στη θέση του παιδιού μου. Είναι το να απολαμβάνω, να είμαι ευγνώμων για κάθε στιγμή που περνάω με το παιδί μου. Είναι το να βλέπω με ειλικρινή περιέργεια και ανοιχτό μυαλό τη συμπεριφορά του παιδιού μου.

 

Η σύνδεση βοηθάει τα παιδιά να μην νιώθουν μόνα τους. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και έχουν ανάγκη να δημιουργούν δεσμούς με τους γύρω τους. Ο πιο σημαντικός δεσμός για ένα παιδί είναι η σχέση του με τους γονείς του.

 

Η σύνδεση κάνει τα παιδιά να αισθάνονται σημαντικά, ότι τα αγαπάμε, ότι αξίζουν, και έτσι ενισχύεται η αυτοεκτίμηση τους. Η σύνδεση είναι αυτό που κάνει ένα παιδί να αισθάνεται αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, ακόμα κι όταν είναι μακριά μας.

 

Κάποιες μέρες οτιδήποτε περισσότερο από το να ικανοποιήσουμε τις βασικές ανάγκες των παιδιών μας, μας φαίνεται βουνό: να τα ταΐσουμε, να τα κάνουμε μπάνιο, να τα βάλουμε για ύπνο σε λογική ώρα, έτσι ώστε να μπορούμε την επόμενη μέρα να τα κάνουμε όλα από την αρχή. 

 

Μέσα σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες απαιτήσεις της καθημερινότητας - εργασία, δουλειές του σπιτιού, κοινωνικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε μια όμορφη σχέση με τα παιδιά μας, είναι το να δημιουργήσουμε μικρές, καθημερινές συνήθειες:

 

  1. Δημιουργήστε μικρές ρουτίνες για σύνδεση μέσα στη μέρα, και ειδικότερα όταν πρόκειται να υπάρξει αποχωρισμός. Για παράδειγμα, περάστε πέντε λεπτά με το παιδί μόλις ξυπνήσει, αγκαλιάστε το, μιλήστε του, πριν να πρέπει να σηκωθεί και να ετοιμαστεί για τη μέρα.
  2. Η Virginia Satir είχε πει: "Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη". Δεν κακομαθαίνουν τα παιδιά με τις αγκαλιές. Αγκαλιάστε το παιδί σας μόλις ξυπνήσει, κάθε φορά που αποχωρίζεστε και όσο πιο συχνά μέσα στη μέρα.
  3. Κλείστε το τηλέφωνο όταν είστε με τα παιδιά. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για ένα παιδί από το να βλέπει το γονιό του να βάζει στην άκρη το τηλέφωνο όταν μιλάει και όταν παίζει μαζί του. Ειδικά στις μέρες μας, που η τεχνολογία έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ένα μικρό διάλειμμα ενισχύει το δεσμό μας και μας ξεκουράζει επίσης.
  4. Καθιερώστε τα απογεύματα σαν "οικογενειακό χρόνο". Καθίστε μαζί στο τραπέζι για φαγητό, χωρίς τηλεόραση, παίξτε ένα παιχνίδι, δείτε μια ταινία, πείτε τα νέα της ημέρας και ρωτήστε το παιδί ποια ήταν η ομορφότερη στιγμή της μέρας του.
  5. Είναι πολύ σημαντικό να περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας, ξεχωριστά, κάθε μέρα. Δέκα λεπτά είναι αρκετά τις καθημερινές εάν δεν έχετε πολύ χρόνο, και τα Σαββατοκύριακα μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο αν το επιτρέπει το πρόγραμμά σας. Μπορείτε να επιλέξετε τη δραστηριότητα, και απολαύστε το χρόνο αυτό με το παιδί σας.
  6. Όταν βρίσκεστε ξανά με το παιδί μετά από έναν αποχωρισμό - επιστροφή από τη δουλειά ή το σχολείο, εστιάστε την προσοχή σας, συνειδητά, στο παιδί σας. Αλλιώς είναι πολύ εύκολο να συνεχίσετε να σκέφτεστε αυτό που έγινε στη δουλειά το πρωί ή το πρόγραμμα του παιδιού για το απόγευμα.
  7. Προσπαθήστε να συντονίζεστε με τη διάθεση του παιδιού. Μετά από έναν αποχωρισμό ειδικά, είναι πολύ πιθανό να είστε σε διαφορετικά συναισθηματικά μήκη κύματος. Για να συνδεθείτε, θα χρειαστεί να "ταιριάξετε" τη διάθεση σας με αυτή του παιδιού. Ένα σύντομο παιχνίδι είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να το καταφέρετε αυτό.
  8. Μην αφήνετε μικρές διαφωνίες να γίνονται ρίξεις. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους τα αγαπάνε και ότι απολαμβάνουν την παρουσία τους. Αν νιώθεις ότι τον τελευταίο καιρό δεν απολαμβάνεις να περνάς χρόνο με το παιδί σου, τότε είναι σημάδι ότι η σχέση χρειάζεται επιδιόρθωση. Δες κάθε δυσκολία σαν μια ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά. Ζήτησε πρώτος εσύ συγνώμη, και σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις τη σχέση σας. Τις περισσότερες φορές, η αντίδραση μας στις συμπεριφορές των παιδιών δεν έχουν να κάνουν με τα παιδιά, αλλά με τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
  9. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό οι θετικές εμπειρίες να υπερισχύουν τις αρνητικές σε μια σχέση. Συγκεκριμένα, ο John Gottman έχει βρει το μυστικό των επιτυχημένων σχέσεων, τη "μαγική αναλογία"! Και η αναλογία είναι 5:1! Για κάθε αρνητική σκέψη, εμπειρία ή συναίσθημα που έχει να κάνει με το παιδί σου, πρέπει να υπάρχουν πέντε θετικά (σκέψεις, εμπειρίες, συναισθήματα). Εάν η επικοινωνία στο σπίτι είναι γεμάτη διαφωνίες, παράπονα, φωνές, και γκρίνια, ίσως να πρέπει να αλλάξεις την αναλογία. 

VI-22344-NOVALAC-07/2022