PARENT COACHING

Τα 10 βήματα αντιμετώπισης του άγχους αποχωρισμού!

Calendar 12 Σεπτεμβρίου 2022

Τα 10 βήματα αντιμετώπισης του άγχους αποχωρισμού!

 

1. Προετοίμασε το παιδί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Παίξτε παιχνίδια ρόλων, διαβάστε βιβλία, οτιδήποτε θα βοηθήσει το παιδί να είναι κάπως προετοιμασμένο για την καινούρια του καθημερινότητα. Αν είναι δυνατό, επισκεφτείτε το σχολείο από πριν, γνωριστείτε με τις δασκάλες, αφήστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο και δείξε του πόσος άνετος είσαι πρώτα εσύ.

2. Δημιουργήστε ρουτίνα για τον αποχωρισμό.

Βοηθάει το παιδί να γνωρίζει τι να περιμένει και του προσφέρει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Επίσης, κάνει καλό και σε εσένα. Ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα, με την ίδια σειρά, κάθε μέρα. Για παράδειγμα, κάντε μια αγκαλιά, τραγουδήστε ένα τραγουδάκι, και κάντε ένα μικρό συνθηματικό. Ενημέρωσε το παιδί ότι θα έρθεις να το πάρεις μόλις ξυπνήσει από τον μεσημεριανό του ύπνο και φύγε. Μη φύγεις κρυφά, δεν βοηθάει καθόλου.

 

3. Δώσε χώρο στα συναισθήματά σου.

Είναι στη φύση μας σαν γονείς να θέλουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, για να τα προστατεύουμε. Είναι φυσιολογικά τα συναισθήματά σου και αποδεκτά. Μην κρίνεις τον εαυτό σου επειδή νιώθεις άγχος και αμφιβολία να μείνεις μακριά από το παιδί σου. Έτσι σε έφτιαξε η φύση!

 

4. Διαχειρίσου τα συναισθήματά σου.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα. Καταλαβαίνουν ποτέ είμαστε αγχωμένοι και τρομαγμένοι. Δεν μπορείς να περιμένεις από το παιδί να ανυπομονεί να παίξει με τους φίλους του, όταν βλέπει τη μαμά ή τον μπαμπά του με δάκρυα στα μάτια καθώς το αποχαιρετά. Δείξε στο παιδί με τη στάση του σώματος σου ότι το αφήνεις σε καλά χέρια, όπου υπάρχει ασφάλεια και όπου θα περάσει υπέροχα με τους φίλους του.

 

5. Βοήθησε το παιδί σου να έχει μια ομαλή προσαρμογή.

Φυσικά και αγχώνεσαι όταν το παιδί γαντζώνεται πάνω σου. Θυμήσου όμως ότι το άγχος αποχωρισμού είναι τελείως φυσιολογικό. Μην αντιδράς έντονα, κανείς τα πράγματα πιο δύσκολα. Μην πεις στο παιδί ότι θα είσαι στο αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης - θα δυσκολευτεί να χαλαρώσει στην τάξη. Πες του ότι θα έρθεις να το πάρεις μετά τον μεσημεριανό ύπνο / μετά το κολατσιό του. Αν θέλεις, μπορείς να περιμένεις λίγο έξω από την τάξη (χωρίς να σε βλέπει το παιδί) για να ακούσεις πότε θα σταματήσει να κλαίει και πως αντιμετωπίζει η δασκάλα την κατάσταση.

 

6. Έχε εμπιστοσύνη στο παιδί σου.

Η φύση έχει φτιάξει τα παιδιά έτσι ώστε να εξαρτούνται από τους γονείς τους για προστασία και επιβίωση, αλλά και να εξερευνούν τον κόσμο τους μόλις νιώσουν ασφάλεια. Εμπιστεύσου το παιδί, ότι θα τα καταφέρει. Αν έχεις εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που θα το προσέχει, τότε μπορείς επίσης να στηρίζεσαι στη δύναμη του παιδιού σου.

 

7. Γνώρισε καλά τον φροντιστή του παιδιού σου.

Όσο πιο καλά γνωρίζεις τον άνθρωπο που θα προσέχει το παιδί σου, τόσο πιο άνετα θα νιώθεις. Πριν γράψεις το παιδί σε σταθμό, κάνε μια εκτενή συζήτηση με τους υπεύθυνους, και κάνε πολλές πολλές ερωτήσεις, ειδικά για το πως χειρίζονται κάποιες καταστάσεις. Κράτα επαφή με τη δασκάλα, και ενημέρωνε την για τα σημαντικά που συμβαίνουν στη ζωή του παιδιού.

 

8. Πήγαινε στο σχολείο λίγα λεπτά πριν σχολάσει το παιδί σου.

Αν το παιδί σχολάσει και δεν είσαι εκεί την ώρα που του είπες ότι θα είσαι, θα ενισχυθούν οι φόβοι και το άγχος του. Αν το παιδί κλαίει όταν σε δει, μην ανησυχείς.  Αφήνει κοντά σου όλα τα συναισθήματα της ημέρας. Ξέρει ότι τώρα μπορεί να είναι ο εαυτός του ξανά.

 

9. Ενίσχυσε τον δεσμό σας.

Αφιέρωσε χρόνο κάθε μέρα μετά το σχολείο για να συνδεθείς και να έρθεις κοντά με το παιδί σου. Κάντε αγκαλιές, συζητήστε πως πέρασε τη μέρα του και κάντε μαζί κάτι που ευχαριστεί το παιδί. Γελάστε μαζί, θα βοηθήσει και τους δύο.

 

10. Οργανωθείτε από την προηγούμενη νύχτα.

Αν είσαι μέσα στα νεύρα και βιάζεσαι, είναι πιο πιθανό να χάσεις την υπομονή σου. Αφιέρωσε μερικά λεπτά από την προηγούμενη νύχτα και οργάνωσε όλα όσα χρειάζεσαι για το επόμενο πρωί, έτσι ώστε, ακόμα κι αν βιάζεσαι, θα το αντιμετωπίσεις με υπομονή και δε θα υπάρχουν καυγάδες. Αν μπορείς, ξύπνα 10 λεπτά νωρίτερα και ετοιμάσου πρώτα εσύ.

 

VI-22433-ΝΟVALAC-09/2022