Αφήστε τα παιδιά ξυπόλητα!

Calendar 01 Σεπτεμβρίου 2023

Τα παιδιά λατρεύουν να βγάζουν τα παπούτσια τους και να είναι ξυπόλητα. Γιατί όμως;

Ας δούμε τι δηλώνουν οι ειδικοί:

Το παιδί σας ανήκει μάλλον σε αυτή την τεράστια ομάδα παιδιών που λατρεύουν να τρέχουν στο σπίτι χωρίς παπούτσια. Εάν δεν τα προσέξετε για λίγο, θα βρουν οπωσδήποτε τον τρόπο να βγάλουν τα παπούτσια τους. Η αίσθηση της ελευθερίας των κινήσεών τους, τους επιτρέπει να αισθάνονται πιο απελευθερωμένα. 

Μήπως πρέπει να ανησυχείτε; Φυσικά και όχι! Ο παλιός μύθος ότι το παιδί θα κρυώσει αν περπατάει ξυπόλυτο δεν ισχύει!

Μόλις βγάλει τα παπούτσια του μάλλον θα θέλει να βγάλει και τις κάλτσες του. Γιατί το κάνει αυτό; Μπορεί να παρατηρεί τα δάκτυλά του και την ανάπτυξη της κινητικότητάς τους. 

Ίσως σκεφτείτε ότι απλά είναι άτακτο ή ότι το κάνει γιατί ζητά την προσοχή των γονέων του. Όμως η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά αυτή έχει να κάνει με μία ανάγκη που είναι πιο σημαντική από ότι νομίζετε. 

Το γεγονός είναι ότι το περπάτημα χωρίς παπούτσια είναι πολύ ευεργετικό για τα παιδιά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα μωρά γεννιούνται με επίπεδο πέλμα. Το να περπατούν λοιπόν ξυπόλητα ευνοεί το σχηματισμό της αψίδας του ποδιού τους. Επίσης, τα βοηθά να αναπτύξουν μία καλύτερη κατανόηση του δαπέδου. Αυτό με τη σειρά του τους δίνει καλύτερη ισορροπία και τα βοηθά να αποφύγουν τις πτώσεις. 

Επιπλέον, όταν ένα παιδί αρχίζει να βγάζει τα παπούτσια του ή και τα ρούχα του, μαθαίνει! Ασκεί σημαντικές δεξιότητες και ικανότητες που αναπτύσσονται στη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας. Σιγά – σιγά οι κινητικές ικανότητες γίνονται πιο εκλεπτυσμένες. 

Μην ανησυχείτε αν το μικρό σας αγνοεί σαφείς και απλούς κανόνες όπως «μην τρέχεις χωρίς παπούτσια ή μην βγάζεις τα παπούτσια σου». Μπορεί να δοκιμάζουν την υπομονή σας, αλλά μην ξεχνάτε ότι η συμπεριφορά τους είναι επιβεβαίωση της προσωπικότητάς τους, επίσης.

Είναι για τον ίδιο λόγο που οι ειδικοί προτείνουν να επιτρέπεται στα παιδιά να μην φοράνε παπούτσια σε εσωτερικούς χώρους. Το ίδιο ισχύει όταν βρίσκεστε στην παραλία ή στην εξοχή. Στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να επιλέξετε τις αντιολισθητικές κάλτσες, που το βοηθούν να είναι ζεστό και να μην πέφτει.

Ξυπόλητα μικρά! Τα οφέλη:

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα πόδια των μωρών έχουν υψηλότερη αίσθηση αφής από τα χέρια τους μέχρι τους 9 μήνες. Επομένως, τα πόδια διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο όσον αφορά στη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού. Για τα βρέφη, τα πόδια είναι μία σημαντική πηγή πληροφοριών για τον έξω κόσμο.

Επίσης, το να είναι χωρίς παπούτσια αυξάνει την αντίληψη του χώρου γύρω του, γιατί τα πόδια είναι σε συνεχή κίνηση. Έτσι, το οδηγεί σε βελτιωμένη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε σωστή ωρίμανση των κινητικών ικανοτήτων του παιδιού.

Οι πληροφορίες που λαμβάνει το παιδί μέσω των γυμνών ποδιών του, θα του δώσουν καλύτερη επίγνωση του σώματός του. Και αυτό είναι αλήθεια, γιατί στην πραγματικότητα είναι κάτι που είναι δύσκολο να προσδιορίσει το παιδάκι.

Άλλα οφέλη των γυμνών ποδιών:

 • Βοηθά στην αποφυγή εφίδρωσης και στην ανάπτυξη μυκήτων.
 • Βοηθά το παιδί να επιτύχει τη σωστή στάση του ποδιού για να αρχίσει να περπατάει. 
 • Το να είναι ξυπόλυτο επιβαρύνει λιγότερο τα γόνατα και δυναμώνει τις γάμπες.
 • Είναι ευεργετικό για τους μυς των ποδιών και του αστραγάλου.
 • Τα γυμνά πόδια ενισχύουν την ροή του αίματος και την καλύτερη οξυγόνωση.
 • Το δυνατό «πιάσιμο» στο δάπεδο δημιουργεί μια χαλάρωση και ταυτόχρονα κάνει ένα υγιεινό μασάζ στα πόδια. 
 • Το παχύ στρώμα λίπους στο πόδι ενός μωρού προστατεύει το μικρούλι από το να αρρωστήσει ενώ είναι ξυπόλυτο. 

Συμβουλές στις μητέρες:

 • Ποτέ να μην αφήνετε το παιδάκι ξυπόλυτο σε βρεγμένες επιφάνειες, κινδυνεύει να γλιστρήσει και να πέσει. 
 • Ελέγξτε προσεκτικά το δάπεδο του σπιτιού σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να τραυματίσει τα πόδια του. 
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μία άνετη θερμοκρασία στο σπίτι. Το χειμώνα τα χαλιά θα προστατεύσουν το μικρούλι από το να περπατά σε κρύο πάτωμα.
 • Μην ξεχνάτε να προσαρμόζετε το σπίτι σας όπως απαιτείται, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού. Θυμηθείτε, αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από την επιθυμία του να κινείται συνεχώς για να εξερευνά τον κόσμο γύρω του.

Βέβαια κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό. Λοιπόν, ακολουθήστε τις δικές του επιθυμίες και μην φοβηθείτε όταν το δείτε να πετάει τα παπούτσια του! 

 

Πηγή:

https://www.paidorama.com/afiste-ta-paidia-xypolita

 

VI-23405-NOVALAC-09/2023