Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τον ύπνο των βρεφών

Calendar 01 Απριλίου 2024

Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα μωρό; Σε ποια ηλικία κοιμάται όλο το βράδυ;

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που προβληματίζονται με τον ύπνο του μωρού τους. Κάποια νεογέννητα κοιμούνται πολύ και κάποια άλλα λίγο. Κάποια έχουν μπει σε πρόγραμμα αμέσως μετά την έξοδο από το μαιευτήριο, ενώ κάποια άλλα όχι.

Οι ερωτήσεις που έχουν οι γονείς γύρω από τον ύπνο του μωρού τους είναι κοινές. Παρακάτω ακολουθούν 6 από τις πιο συχνές ερωτήσεις καθώς και οι απαντήσεις τους.

1. Να αφήνω το μωρό μου να κοιμάται όλη μέρα;

Τα νεογνά μέχρι δύο μηνών κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και περίπου εννέα ώρες τη νύχτα, το οποίο αλλάζει σε τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και 10 ώρες τη νύχτα μετά τους δύο πρώτους μήνες. Ο πολύς ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τη νύχτα και να εμποδίσει τη φυσιολογική για την ηλικία ανάπτυξη.

2. Σε ποια ηλικία τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται όλη τη νύχτα από την ηλικία των έξι μηνών. Τα μωρά συνήθως κοιμούνται έξι ώρες τη νύχτα. Ωστόσο, ορισμένα μωρά ηλικίας 12 μηνών και πάνω, μπορεί να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα για να φάνε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να έχει διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου.

3. Υπάρχουν ασφαλείς στάσεις για να κοιμηθεί το μωρό;

Η θέση ανάσκελα, η χρήση ενός σταθερού, επίπεδου στρώματος, η αποφυγή μαλακών κλινοσκεπασμάτων όπως κουβέρτες, μαξιλάρια και προστατευτικές πάντες, καθώς επίσης και η διατήρηση της περιοχής ύπνου του μωρού χωρίς παιχνίδια και άλλα αντικείμενα, μπορεί να κρατήσει το μωρό σας ασφαλές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον θα πρέπει να ντύνετε το μωρό με ελαφριά ρούχα και να διατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου του σταθερή.

4. Είναι φυσιολογικό το μωρό να κοιμάται πολύ;

Ναι, είναι φυσιολογικό, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Τα νεογέννητα κοιμούνται 14-17 ώρες την ημέρα, ξυπνώντας ενδιάμεσα για να φάνε. Κάποια νεογέννητα μπορεί να κοιμούνται μέχρι και πάνω από 18-19 ώρες. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, ο ύπνος τους μειώνεται και κοιμούνται περίπου 12-15 ώρες την ημέρα.

5. Ποιες είναι οι συνέπειες αν ένα μωρό κοιμάται πολύ ή πολύ λίγο;

Ένα μωρό μπορεί να κοιμάται πάρα πολύ εάν δεν λαμβάνει αρκετό φαγητό ή εάν αντιμετωπίζει υποκείμενες παθήσεις. Από την άλλη, εάν ένα μωρό δεν κοιμάται αρκετά, μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξή του, καθώς ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

 

Πηγή:

https://www.mothersblog.gr/paidi/anaptyxi/story/147699/apantiseis-se-syxnes- erotiseis-gia-ton-ypno-ton-vrefon

 

VI-24151-NOVALAC-04/2024