Αυτοσχέδια παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση στο σπίτι

Calendar 01 Δεκεμβρίου 2022

Τα παιδιά πάντα ζητούν να παίξεις μαζί τους. Έχουν ανάγκη την προσοχή και είναι τόσο γεμάτα ενέργεια. Η φυσική παρουσία των γονιών, ο χρόνος που αφιερώνουν και η επένδυση στην ποιότητα της σχέσης είναι πολύ σημαντικά. Παίζοντας με τα παιδιά αυτοσχέδια παιχνίδια θα οξύνετε τις αισθήσεις τους, θα διασκεδάσετε και κυρίως θα τα κρατήσετε μακριά από τις οθόνες. Ακολουθούν εύκολες ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι που δεν χρειάζονται ακριβά υλικά για την εφαρμογή τους.

Ζωγραφική με τα δάχτυλα

Μια πολύ καλή ιδέα για εγγυημένη διασκέδαση είναι η ζωγραφική με τα δάχτυλα. Νερομπογές υπάρχουν σε όλα τα σπίτια και σίγουρα δεν είναι ένα ακριβό υλικό. Θα χρειαστείτε επίσης μεγάλο χαρτί ακουαρέλας από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, τα δάχτυλά σας και πολύ κέφι. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν και είναι μια ευκαιρία να μάθουν πως αναμειγνύονται τα βασικά χρώματα για να παραχθούν τα δευτερεύοντα.

Κρυμμένος Θησαυρός

Κρύβετε ένα παιχνίδι σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Σε άλλα σημεία βάζετε σημειώματα με γρίφους. Κάθε σημείωμα που θα βρίσκουν θα τους δίνει έμμεσα οδηγίες για να τους κατευθύνει στο επόμενο σημείο. Πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι για τα μεγαλύτερα παιδιά. Δώστε τους και ένα φακό, τσαντούλα και καπέλο για να νιώσουν αληθινοί εξερευνητές.

Σαπουνόφουσκες

Το παιχνίδι που βάζεις σαπουνόνερο και φυσάς να βγουν οι μπουρμπουλήθρες ξετρελαίνει όλα τα μικρά. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεσηκώσετε βέβαια τη γειτονιά, γι’αυτό μη διαλέξετε ώρα κοινής ησυχίας για να το παίξετε. Ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη φούσκα ή ποιος θα σκάσει τις περισσότερες φούσκες είναι οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού. Για να έχετε πάντα σαπουνόνερο, απλά διαλύετε μια κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων με ένα φλυτζάνι νερό.

Κατασκευές με χαρτόνια

Τα κυλινδρικά χαρτόνια από το χαρτί υγείας που τελειώνουν δεν τα πετάτε. Τα μαζεύετε σε μια άκρη και κατά καιρούς φτιάχνετε πανέμορφες χειροτεχνίες με αυτά. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε πρόσωπα, όπου θα κολλήσετε ένα καλαμάκι από κάτω και κάποια άλλη στιγμή θα μπορείτε να παίξετε κουκλοθέατρο με τις χειροποίητες φιγούρες σας.

Βλέπω βλέπω…

Όταν η τηλεόραση δεν παίζει τίποτα καλό, παίξτε έτσι όπως είστε όλοι συγκεντρωμένοι στο σαλόνι το “βλέπω – βλέπω”. Λέει ο ένας π.χ. “βλέπω βλέπω ένα κίτρινο” και οι άλλοι προσπαθούν να το βρουν ή λέει “βλέπω βλέπω κάτι που αρχίζει από ρ”. Είναι πολύ αστείο όταν το παίζουν μικρά παιδιά που δεν ξέρουν πολύ καλά τα χρώματα ή τη σωστή άρθρωση των λέξεων, κάνουν λάθη και είναι πολύ διασκεδαστικό.

Πλαστελίνη

Η πλαστελίνη είναι πάντα στη λίστα με τα δημιουργικά παιχνίδια που προτιμούν τα παιδιά και δεν είναι πολύ ακριβή. Πλάστε φαγητά, γλυκά, ζωάκια, ανθρωπάκια.

Παιχνίδι μνήμης

Βάζετε σε μια σειρά 5 έως 7 αντικείμενα ή παιχνίδια. Ζητάτε από το παιδί να τα αποτυπώσει στη μνήμη του. Μόλις είναι έτοιμο, του λέτε να κλείσει τα μάτια και τα ανακατεύετε. Κατόπιν του ζητάτε να τα ξαναβάλει στη σειρά που νομίζει ότι ήταν. Μπορείτε να το παίξετε και με κάρτες που θα ζωγραφίσετε μαζί. Επιβραβεύστε το για κάθε αντικείμενο που θυμάται. Είναι ένας ωραίος τρόπος να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού.

Παντομίμα, μουσικές καρέκλες, κρεμάλα, “όνομα-ζώο-φυτό” και τόσα άλλα αυτοσχέδια παιχνίδια στην επιλογή σας. Εσείς τελικά θα προτιμήσετε αγοραστά ή αυτοσχέδια παιχνίδια για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι;

Πηγή: Αυτοσχέδια παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση στο σπίτι (makelife.gr)

 

VI -22455-NOVALAC-12/2022