Καλοκαιρινές διακοπές & απασχόληση των παιδιών με διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Calendar 01 Αυγούστου 2022

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου μια πολλή μεγάλη μερίδα γονιών παίρνει άδεια και πολλές οικογένειες είτε θα εξορμήσουν προς έναν καλοκαιρινό προορισμό, είτε θα παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους. Όπως και να έχει θα υπάρχει περισσότερος χρόνος από ότι συνήθως για την οικογένεια.

Η πραγματικότητα είναι, πως όλοι όσοι δουλεύουν στον τομέα της εκπαίδευσης, (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εργοθεραπευτές/τριες, λογοθεραπευτές/τριες, ειδικοί παιδαγωγοί) προς το τέλος της σχολικής σεζόν ερωτώνται συχνά από τους γονείς όσον αφορά τη μεγάλη διάρκεια αποχής από το σχολείο ή τη θεραπεία και τι θα μπορούσαν να κάνουν έτσι ώστε το παιδί τους να μη χάσει την επαφή με την εκπαίδευσή του.

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πως στις καλοκαιρινές μας διακοπές αναζητούμε ξεκούραση και διασκέδαση, κάτι το οποίο επιδιώκει και ο γονιός αλλά και το παιδί. Οι προτάσεις λοιπόν που ακολουθούν, δεν πρόκειται να περιορίσουν ούτε τον γονιό, αλλά ούτε και το παιδί!

Ας δούμε τι θα μπορούσε να γίνει, έτσι ώστε να είναι δραστήριο το μυαλό του παιδιού και συγχρόνως να διασκεδάζει όλη η οικογένεια.

Βιβλία όπως «Καλοκαιρινές διακοπές»

Πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και θεραπευτές, προτείνουν ως λύση ένα βιβλίο, όπως «Οι καλοκαιρινές μου διακοπές», που εννοείται είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο αλλά δεν είναι πάντα ευχάριστο για το παιδί. Το βιβλίο αυτό ή κάποιες δραστηριότητες που περιέχει, μπορεί να του θυμίζουν τα σχολικά του μαθήματα και υπάρχει ο φόβος της απογοήτευσης του παιδιού σε περίπτωση που δεν μπορεί να ολοκληρώσει κάποια εργασία.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και η απογοήτευση του γονέα. Η πρόταση είναι λοιπόν να πάρετε μαζί σας ένα τέτοιο βιβλίο μόνο αν το παιδί σας πραγματικά το θέλει και να εμπλέκεστε πάντα μαζί του, όποτε εκείνο θα ήθελε να κάνει μια άσκηση, πάντα υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά.

Μια βόλτα στο Σούπερ Μάρκετ

Γράψτε από το σπίτι μαζί την λίστα που χρειάζεστε για το σούπερ μάρκετ. Ρωτήστε το παιδί τι μπορεί να χρειάζεται όλη η οικογένεια να ψωνίσει για τα απολύτως απαραίτητα ή και για τα περιττά! Δώστε του χρόνο να σκεφτεί και να θυμηθεί τι χρειάζεται συνήθως καθημερινά ανοίγοντας το ψυγείο και κοιτώντας μαζί τι λείπει ή τι θα χρειαζόταν να συμπληρωθεί.

Αργότερα στο σούπερ μάρκετ πάρτε μαζί ό,τι χρειάζεστε από τα ράφια. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ακονιστεί η κριτική του ικανότητα, η μνήμη του, ο αυτό-περιορισμός του(αν τυχόν ξεφύγει στη λίστα με τα περιττά), το λεξιλόγιό του καθώς και η αυτοπεποίθησή του.

Αξιοθέατα, ιστορικά σημεία, μουσεία

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, μπορεί να επισκεφτείτε χώρους κοινού ενδιαφέροντος. Συζητήστε με το παιδί για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου και μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας. Μπορείτε αν θέλετε να ακολουθήσετε κάποιον ξεναγό ή να μαζέψετε πληροφορίες από το ίντερνετ ή κάποιο βιβλίο-οδηγό πριν επισκεφτείτε το μέρος. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας θα έχει μια πιο σφαιρική εμπειρία και θα εμπλουτιστούν οι γνώσεις του!

Κηπουρική

Αν προσφέρεται αυτή η δυνατότητα είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να έρθει το παιδί σας σε επαφή με τη φύση. Περιποιηθείτε μαζί τον κήπο, φυτέψτε λουλούδια, ποτίστε τα, πάρτε μια καινούργια γλάστρα και αφήστε το παιδί να βάλει μέσα χώμα και να φυτέψει ένα δικό του λουλούδι.

Μαγείρεμα

Στα περισσότερα παιδιά αρέσει το μαγείρεμα με τους γονείς του. Φτιάξτε μαζί το φαγητό της ημέρας και αφήστε το να σας βοηθήσει. Πείτε του αρχικά βήμα-βήμα τη συνταγή και τι χρειάζεται από την αρχή μέχρι το τέλος. Ρωτάτε το ανά διαστήματα ποιο είναι το επόμενο βήμα, για να κρατάτε τη μνήμη του σε εγρήγορση! Εναλλακτικά, μπορείτε να διαβάσετε μαζί μια καινούργια συνταγή που θα διαλέξει το ίδιο το παιδί και να πειραματιστείτε!

Επιτραπέζια παιχνίδια

Οι περισσότεροι λογοθεραπευτές έχουν ένα πλήθος από επιτραπέζια παιχνίδια  να σας προτείνουν που μπορείτε να προμηθευτείτε στο εμπόριο και είναι ιδανικά για το λεξιλόγιο του παιδιού. Επίσης, είναι άκρως διασκεδαστικά! Μια μικρή λίστα θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιτραπέζια όπως:

  • Taboo για παιδιά
  • Σπαζοκεφαλιές ή Βρες τη Λέξη
  • Scrabble για παιδιά
  • Μάντεψε ποιος;
  • Βρες τις διαφορές

Παιχνίδια με φίλους και παραδοσιακά παιχνίδια

Το καλύτερο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών είναι το παιχνίδι με φίλους. Σε παιχνίδια εκτός σπιτιού θα μπορούσαν εκτός από τα κλασσικά μπάσκετ, βόλεϊ και ποδόσφαιρο, να παίξουν κρυφτό, κυνηγητό, μήλα, κουτσό, λάστιχο! Θα ήταν πολύ όμορφο επίσης αν τους προτείνατε να τους μάθετε κάποιο παλιό παραδοσιακό παιχνίδι που παίζατε εσείς όταν ήσασταν μικροί!

Παιχνίδια με κάρτες – σκάκι – τάβλι

Αν είναι κατάλληλη η ηλικία του παιδιού θα μπορούσατε να του μάθετε εύκολα παιχνίδια με κάρτες, αλλά ακόμα και τάβλι ή σκάκι.

Παραμύθι ή βιβλίο

Διαβάστε μαζί ένα παραμύθι ή ένα μυθιστόρημα. Ακόμα και μισή ώρα τη μέρα είναι αρκετή. Συζητήστε μετά για την πλοκή και τους χαρακτήρες, για πιθανές λύσεις, για την ενδεχόμενη κατάληξη και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα. Αν στο παιδί αρέσει να διαβάζει μόνο του, μπορείτε και πάλι να τον ρωτάτε τα παραπάνω θέματα.

Ημερολόγιο

Ρωτήστε το παιδί αν θα του άρεσε να κρατάει ημερολόγιο γράφοντας τις εντυπώσεις του μέσα στη μέρα, τις καλύτερες ή τις όχι τόσο καλές στιγμές του, για τα όνειρα του, για τους φίλους του και διάφορα άλλα.

Καλλιτεχνικές στιγμές

Πάρτε ένα πολύ μεγάλο χαρτί και ζωγραφίστε και οι δυο κάτι μαζί. Αν είναι πολύ μικρό θα μπορούσατε να κάνετε εσείς κάποια απλά σχέδια και να προσπαθήσει να τα μιμηθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε ένα θέμα και να το αποτυπώσετε μαζί στο χαρτί ή να το αφήσετε να δημιουργήσει κάτι δικό του. Μη ξεχνάτε να ρωτήσετε το παιδί τι ζωγράφησε και τι σκέφτεται για τη ζωγραφιά του.

Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μια φανταστική ιστορία έπειτα από τη ζωγραφιά. Ακόμα, μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διάφορα υλικά όπως, δαχτυλομπογιές, χρυσόσκονη αλλά και πλαστελίνη την οποία θα μπορούσατε να την κολλήσετε επάνω στο χαρτί για ένα πιο τρισδιάστατο αποτέλεσμα.

Παιχνίδια στη θάλασσα

Δουλέψτε με τα κουβαδάκια και την άμμο αν τα παιδιά είναι μικρά και τους αρέσει. Φτιάξτε jenga με τα βότσαλα. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο κάντε παιχνίδια στο νερό έτσι ώστε να ενεργοποιείται όλο του το σώμα. Μπορείτε να κάνετε στροφές, ψαλιδάκια, διαγωνισμό στα μακροβούτια, κατακόρυφα, βόλεϊ ή «πιάσε τη μπάλα» μέσα στη θάλασσα.

Κλείστε την τηλεόραση στις διακοπές

Δε χρειάζεται να είστε τόσο απόλυτοι. Βάλτε ένα όριο και ένα πρόγραμμα στο παιδί και ενθαρρύνετέ το να απομακρύνεται από τις «οθόνες». Εφόσον όλη η οικογένεια έχει περισσότερο χρόνο το καλοκαίρι εξηγήστε του ότι μπορεί να κάνει κάτι διαδραστικό.

Και τι θα γίνει με την άρθρωση;

Πολλοί γονείς που το παιδί τους παρακολουθεί πρόγραμμα αρθρωτικής αποκατάστασης/παρέμβασης ανησυχούν ότι το παιδί τους θα παλινδρομήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τα παιδιά μέσα στην καθημερινότητά τους, μπορούν να εξασκούνται στην διόρθωση του λόγου τους,  σύμφωνα με τις οδηγίες του λογοθεραπευτή τους. Το μεγάλο χρονικό διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών προσφέρεται ιδανικά για να βοηθηθεί το παιδί με την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση των γονιών του στην αυτοδιόρθωση.

 

Πηγή:

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/oikogeneia-kai-paidi/paidiki-ilikia/555-kalokerines-diakopes-apascholisi-ton-pedion-me-diaskedastikes-ekpedeftikes-drastiriotites-tis-efagelias-fragili.html

 

VI-22270-NOVALAC-08/2022