Κολικοί μωρού

Calendar 11 Ιανουαρίου 2023

Το κλάμα του νεογέννητου μωρού προκαλεί τρομερή ανησυχία και άγχος στους νέους γονείς. Η Βρετανίδα κοινωνική ανθρωπολόγος Shelia Kitzinger δηλώνει ότι «ο ήχος ενός μωρού που κλαίει είναι από τους πιο ενοχλητικούς, ανυπόφορους, στρεσογόνους θορύβους που μπορεί να ακούσουμε».

Ο όρος «κολικός» προέρχεται από τη λέξη κόλον, τον ελληνικό όρο για το παχύ έντερο, καθώς έχει συσχετιστεί με δυσφορία του βρέφους που προέρχεται από το γαστρεντερικό του σύστημα.

Πότε εμφανίζονται οι κολικοί;

Οι κολικοί εμφανίζονται περίπου στο 40% των βρεφών και συνήθως ξεκινούν μετά τη 2η έως και την 6η εβδομάδα ζωής. Εκδηλώνονται με παρατεταμένο κλάμα, σύσφιξη των γροθιών και κάμψη των ποδιών προς την κοιλιά. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν και λήγουν αιφνίδια, συνηθέστερα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, χωρίς να αποκλείεται και η πρωινή εμφάνισή τους.

 

Που οφείλονται οι κολικοί;

Οι κολικοί δεν μπορούν να αποδοθούν με βεβαιότητα σε ένα μόνο αίτιο. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση τους, σύμφωνα με σχετικές μελέτες. Πιθανά αίτια θεωρούνται η ανωριμότητα του γαστρεντερικού, η δυσανεξία στην πρωτεΐνη του γάλακτος, η διαφορετική σύσταση της χλωρίδας του εντέρου, η αυξημένη καλπροτεκτίνη κοπράνων που αποτελεί δείκτη φλεγμονής του εντέρου. Άλλες αιτίες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι τα υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, η ανεπαρκής αλληλεπίδραση γονέα - βρέφους, το μητρικό κάπνισμα, η μητρική ημικρανία.

Πότε σταματούν οι κολικοί

Τα βρέφη με κολικούς έχουν εξαιρετική πρόγνωση, το 90% αυτών σταματά να κλαίει μέχρι την ηλικία των 4 – 5 μηνών. Οι γονείς πρέπει να καθησυχάζονται ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους και πολύ σύντομα το φαινόμενο των κολικών θα υποχωρήσει.

 

Σοφία Α. Κούνη Παιδίατρος
https://healthykid.gr/kolikoi-morou-diagnosi-emfanisi-antimetopisi/

 

VI -23001-NOVALAC-1/2023