Μήπως το παιδί σας ξυπνάει πολύ νωρίς; H συνέπεια και η ρουτίνα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας.

Calendar 03 Αυγούστου 2021

Ο ύπνος αποτελεί βασική διαδικασία για την ανάπτυξη όλων των παιδιών. Όταν το παιδί σηκώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες – όπως 4 ή 5 π.μ. και δεν ξανακοιμάται μετά το φαγητό ή την αλλαγή της πάνας τότε θα πρέπει να θεωρείται ότι ξυπνάει νωρίς.

Όταν το παιδί σας ξυπνάει νωρίς τότε είτε κοιμάται πολλές ώρες το υπόλοιπο 24ωρο, είτε πάσχει από έλλειψη ύπνου και δεν ξεκουράζεται. Ο βραδινός ύπνος είναι βασικής σημασίας για την ανάπτυξη του, καθώς κατά τη διάρκειά του επισυμβαίνουν διάφορες σημαντικές μεταβολές στο σώμα οι οποίες βοηθάνε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού συστήματος και του ανοσοποιητικού, και ευοδώνουν την καταπολέμηση των τοξινών που κυκλοφορούν στο αίμα.

Η στέρηση του ύπνου έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία των παιδιών, καθώς έχει συνδεθεί με αναπτυξιακά και γνωσιακά προβλήματα καθώς με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή. Τα παιδιά που πάσχουν από στέρηση του ύπνου έχουν συχνά εφιάλτες.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις συνήθειες του ανθρώπου αποκτώνται σε μικρή ηλικία οι καλές συνήθειες ύπνου είναι σημαντικό να μαθαίνονται από την νηπιακή ηλικία για να εξασφαλίζεται η συνολικότερη υγεία και ευημερία του παιδιού σας.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι γονείς να παραμένουν συνεπείς και να τηρούν ένα τακτικό ωράριο και συγκεκριμένες ρουτίνες ύπνου. Οι συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ημέρα για κάθε ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής:

 

14 έως 17 ώρες για τα νεογνά και μικρά βρέφη (0 έως 3 μηνών)

12 έως 15 ώρες για τα μεγαλύτερα βρέφη (4 έως 11 μηνών)

11 έως 14 ώρες για τα νήπια ( 1 έως 2 ετών)

10 έως 13 ώρες για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών)

9 έως 11 ώρες για τα παιδιά σχολικής ηλικίας (6 έως 13 ετών)

 

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να βάζετε το παιδί για ύπνο πριν εμφανίσει σημάδια νύστας καθώς σε αυτήν την περίπτωση είναι υπερβολικά κουρασμένο και μπορεί να είναι ευερέθιστο. Αντιθέτως, διατηρώντας ένα συνεπές πρόγραμμα αποφεύγετε επιθετικές συμπεριφορές που μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογικότηα του βραδινού ύπνου.

Για να πετύχετε αυτό βάλτε το παιδί σας για ύπνο 15-20 λεπτά νωρίτερα από το σύνηθες για αυτό, σε περίπτωση που το παιδί σας νυστάζει κατά την κατάκλιση. Αν μετά από 2-3 μέρες παρατηρείται ότι το παιδί παραμένει κουρασμένο, εξακολουθήστε να μετακινείτε την ώρα του ύπνου κατά 15 λεπτά κάθε βράδυ. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην ώρα αφύπνισης του, καθώς η υπερβολική μετατόπιση του ωραρίου του προς τις τελευταίες απογευματινές ώρες μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Πηγή:

https://www.iatriko.gr/el/content/mipos-paidi-sas-xypna-poly-noris-i-synepeia-kai-i-roytina-einai-oi-kalyteroi-symmahoi-sas?cl=609

 

VI-21378-NOVALAC-8/2021