Νεογνική Περίοδος: «Μην…το μωρό θα κακομάθει!»

Calendar 01 Νοεμβρίου 2021

Οι συνήθης πεποιθήσεις: «Μην το αγκαλιάσεις, θα συνηθίσει», «Μην το νανουρίζεις, θα συνηθίσει», «Μην το θηλάζεις πέραν των 10 λεπτών, θα σε τραυματίσει…», μάλλον δεν ισχύουν για όλες τις συνθήκες και για όλες τις ηλικίες, καθώς σύμφωνα με τα παραπάνω, στην πρώτη περίοδο μετά τη γέννηση αυτό που χρειάζεται το βρέφος είναι κυρίως την αγκαλιά και την ικανοποίηση των αναγκών του ώστε να εμπιστευτεί τον κόσμο του, να νιώσει ασφάλεια και να συνεχίσει την ανάπτυξή του εξερευνώντας τον κόσμο ολοκληρώνοντας το Εγώ του.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και κατά το θηλασμό. Ορισμένοι θεωρούν πως αν το παιδί κλαίει και το θηλάζεις, τότε μαθαίνει «το στήθος». Η αλήθεια είναι πως ο θηλασμός παράγει συγκεκριμένες ορμόνες που βοηθούν το βρέφος να ηρεμήσει κι αν το βρέφος δείτε ότι κλαίει συχνά και αναζητεί στήθος, μάλλον σημαίνει πως περνάει μια περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης που έχει ανάγκη όλο αυτό. Ας μην ξεχνάτε πως έρχονται σε αυτόν τον κόσμο τρομαγμένα, καθώς από το ζεστό υγρό περιβάλλον εκθέτονται ξαφνικά σε ένα κρύο περιβάλλον.

Στην αρχή της ζωής τους (0-5 / 6 μηνών), όπου τα βρέφη προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα νέο για αυτούς περιβάλλον, είναι αδύνατον να κάνουν τη σκέψη «Τώρα που κλαίω, η μαμά και ο μπαμπάς θα με πάρουν αγκαλιά». Στην ηλικία των 9-11 μηνών, τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να γίνονται χειριστικά ως προς κάποιες καταστάσεις, π.χ. «Κλαίω για να πάρω ένα παιχνίδι παρόλο που είναι ώρα ύπνου ή απλά κλαίω για να κοιμηθώ με το γονιό μου».

Μεγαλύτερα παιδιά, μαθαίνουν να υπομένουν περισσότερο, μαθαίνουν να υπακούουν σε κανόνες. Αυτό δε σημαίνει πως αρχίζετε να μετράτε τις αγκαλιές, αλλά ότι μαθαίνετε στο παιδί μια σταθερή ρουτίνα, η οποία δε θα αλλάξει για μια αγκαλιά ή για ένα παράπονο.

Είναι μάλλον πολύ πιο πιθανόν, η όλη αυτή διαδικασία της μάθησης να επηρεάζει πολύ περισσότερο τους ίδιους τους γονείς παρά τα παιδιά. Δηλαδή, όταν ο γονιός παίρνει αγκαλιά το μωρό, το οποίο με αντανακλαστικές κινήσεις τον σφίγγει και κατευθείαν ηρεμεί, εύκολα μπορεί να το επαναλάβει είτε για να ξανά αισθανθεί την όλη αυτή μαγική διαδικασία, είτε γιατί ξέρει πώς αυτός ο τρόπος να ηρεμήσει άμεσα και γρήγορα το παιδί.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το κλάμα ενισχύει και τους πόνους κολικών, καθώς κλαίγοντας το παιδί καταπίνει αέρα, ενώ επίσης δυσχεραίνει τη διαδικασία της ανεξαρτησίας του, αλλά επίσης μειώνει το επίπεδο του οξυγόνου και αυξάνει έντονα τους παλμούς της καρδιάς, κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται μπορεί να καταστεί επιζήμιο για τη συνολική ανάπτυξη. Πάντα το βρέφος στέλνει κάποια μηνύματα πριν ξεκινήσει να κλαίει και αν ο γονιός ανταποκριθεί, τότε δεν υπάρχει λόγος να κλάψει.

Με το να κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, ήδη του προσφέρεται πολλά, ακόμα κι αν δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να ηρεμήσει άμεσα. Ένας τρόπος να χαλαρώνει το βρέφος αν κλαίει για πολλές ώρες το βράδυ, είναι να βάλετε να κοιμηθεί μαζί σας, αγνοώντας την κοινή πεποίθηση ότι έτσι θα το κακομάθετε!

 

Πηγή:

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/oikogeneia-kai-paidi/vrefos/9151-neogniki-periodos-min-to-moro-tha-kakomathei.html

 

VI-21564-NOVALAC-11/2021