Πώς μπορώ να ανακουφίσω το μωρό μου από τους κολικούς;

Calendar 07 Οκτωβρίου 2012

Οι κολικοί είναι το επίμονο κλάμα ενός υγιούς βρέφους, ηλικίας έως 3 μηνών, που διαρκεί περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και για τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

Ένα υγιές βρέφος μετά τη δεύτερη εβδομάδα ζωής παρουσιάζει κολικούς, όταν εμφανίζει παροξυσμούς, έντονου κλάματος, που συνδυάζονται με κοκκίνισμα του προσώπου και καμπτικές ή εκστατικές κινήσεις χεριών και ποδιών προς την κοιλιά.

Οι κολικοί δεν είναι συνεχής πόνος, αλλά παροξυσμικός, που συνήθως δημιουργείται όταν το μωρό αποβάλλει αέρια ή κόπρανα, και επανέρχονται λίγο αργότερα.

Παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη συχνότητα και την έντασή τους, και ο πόνος είναι πιο έντονος τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση με το φύλο. Συνεπώς, υποφέρουν κοριτσάκια και αγοράκια.

Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για τους κολικούς, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές ανακούφισης που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μετριάσετε τη δυσφορία που νιώθει το μωρό σας.

• Αλλάξτε τον τρόπο που κρατάτε το μωρό σας ή το νανουρίζετε.
• Να έχετε το μωρό κοντά σας, σε ένα μάρσιππο. Η κίνηση και η σωματική επαφή ηρεμούν το μωρό.
• Βρείτε μια πηγή ρυθμικής κίνησης ή ήχου, όπως η ηλεκτρική σκούπα, το πλυντήριο ρούχων ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές.
• Δώστε το μωρό σας μια θηλή (πιπίλα), η οποία μπορεί να το ηρεμήσει.
• Ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα, επάνω στα πόδια σας, και τρίψτε την πλάτη του.
• Κάνετε στο μωρό ένα ζεστό μπάνιο και μετά τυλίξτε το σε μια κουβερτούλα για να το κάνετε να νιώσει άνεση και ασφάλεια.
• Ταΐζετε το μωρό σε ένα χαλαρό, ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον και με σωστό τρόπο, είτε θηλάζετε είτε δίνετε γάλα με μπιμπερό (ζητήστε από τη μαία ή τον παιδίατρο να σας υποδείξει το σωστό τρόπο σίτισης). Ο σωστός τρόπος σίτισης μετριάζει την κατάποση αέρα που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση των κολικών.
• Βοηθήστε το μωρό σας να ρευτεί ή να αποβάλει τα αέρια απ’ το στομαχάκι του.

Οι παραπάνω συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι να ζητήσετε περισσότερες συμβουλές από τον παιδίατρό σας.

Συχνές ερωτήσεις: