Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί τους να κάνει φίλους;

Calendar 01 Ιουνίου 2021

Η ικανότητα του παιδιού να δημιουργεί φιλίες με τους συνομήλικούς του είναι μια ιδιαίτερα σημαντική δεξιότητα, μια ζωτική πηγή εμπειριών, από την οποία τροφοδοτείται η κοινωνικο-συναισθηματική του ανάπτυξη.

Στα πρώτα στάδια, δηλαδή στην προσχολική ηλικία το παιδί διακατέχεται από έντονα σημάδια εγωκεντρισμού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει στη θέση του άλλου και να εστιάσει στα συναισθήματα και τις ανάγκες του φίλου του.

Από τον τρόπο που το παιδί χειρίζεται τις φιλίες του διακρίνουμε την προσωπικότητά του, την ικανότητά του να δημιουργεί σχέσεις και την ωριμότητα του.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί τους για να κάνει φίλους;

  • Να ενθαρρύνουν από νωρίς το παιδί τους να κάνει φίλους και να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αυτό.
  • Να επιδιώκουν να συναντά τους φίλους του σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Να σέβονται την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του παιδιού τους, να μην το συγκρίνουν με άλλα παιδιά που ενδεχομένως είναι πιο κοινωνικά και εξωστρεφή.
  • Θα ήταν αρκετά βοηθητικό να προσκαλέσουν στο σπίτι κάποιο παιδάκι, διότι το «ντροπαλό-εσωστρεφές» παιδί νιώθει πιο άνετα και πιο οικεία να ξεκινήσει μια φιλική σχέση στο οικείο και συναισθηματικά ασφαλές σπίτι του.
  • Να ακούνε προσεκτικά τα παράπονα του παιδιού για τους φίλους του. Δεν χρειάζεται να μεγαλοποιείτε καταστάσεις, ούτε να παίρνετε θέση, αλλά να κουβεντιάζετε μαζί του ήρεμα, προσπαθώντας να δείτε όσο αντικειμενικά γίνεται όλες τις πλευρές των γεγονότων.

Τέλος, καλό είναι να θυμάστε ότι οι προσωπικές επιλογές και η στάση ζωής των γονιών αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά.

 

 

Πηγή: https://www.elniplex.com/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%80/

 

VI-21338-NOVALAC-7/2021