Τα οφέλη του λευκού θορύβου για τα μωρά

Calendar 01 Απριλίου 2024

Ο λευκός θόρυβος φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στα μωρά ενώ βελτιώνει και την ακοή τους.

 

Τι είναι ο λευκός θόρυβος

Ο λευκός θόρυβος είναι ένας συνεχής ήχος που περιλαμβάνει κάθε συχνότητα την οποία μπορεί να εντοπίσει το αυτί του μωρού. Ο ήχος της βροχής, ο ήχος από την ηλεκτρική σκούπα, το πιστολάκι, είναι μερικά μόνο παραδείγματα λευκού θορύβου. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα μηχάνημα λευκού θορύβου που δεν είναι δυνατότερο από 50 ντεσιμπέλ (περίπου το επίπεδο ήχου ενός ήσυχου πλυντηρίου πιάτων), το οποίο θα τοποθετήσετε αρκετά μακριά από την κούνια του μωρού.

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τους κινδύνους, ακολουθήστε την κοινή λογική και το ένστικτό σας. Μην βάζετε το μηχάνημα λευκού θορύβου ή τα καλώδιά του σε κοντινή απόσταση από το παιδί σας και απενεργοποιήστε το εάν του φαίνεται πολύ δυνατό ή ενοχλητικό.

 

Πλεονεκτήματα λευκού θορύβου

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης λευκού θορύβου για τα μωρά είναι ότι τα βοηθά να ηρεμήσουν και να έχουν ένα ήσυχο ύπνο. Τα νεογέννητα έως 3 μηνών πρέπει να κοιμούνται περίπου 14 έως 17 ώρες την ημέρα και τα μεγαλύτερα μωρά 12 έως 16 ώρες (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου). Εάν ένα μηχάνημα λευκού θορύβου μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το μωρό σας (και εσάς) χαρούμενο και ξεκούραστο, τότε είναι χωρίς αμφιβολία μια καλή επιλογή.

 

Μειονεκτήματα λευκού θορύβου

Σε ορισμένα μωρά απλά δεν αρέσει ο ήχος του λευκού θορύβου. Επομένως, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε την έντασή του πολύ χαμηλά. Διαφορετικά, θα πρέπει να αναζητήσετε άλλους "θορύβους". Επίσης, εάν ο λευκός θόρυβος είναι πολύ δυνατός και σταθερός, υπάρχει μικρός κίνδυνος απώλειας ακοής.

 

Ποιος τύπος λευκού θορύβου είναι καλύτερος για τα μωρά;

Υπάρχουν πολλά μηχανήματα λευκού θορύβου στην αγορά. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή που θα επιλέξετε έχει αρκετές λειτουργίες όπως επιλογή ήχου, χρονοδιακόπτη και αυτόματη απενεργοποίηση. Φυσικά έχετε την επιλογή του αυτοσχεδιασμού, χρησιμοποιώντας άλλες πηγές λευκού θορύβου, όπως τον ήχο που παράγεται από συσκευές καθαρισμού αέρα ή ακόμα και βίντεο με ηλεκτρική σκούπα στο YouTube, τρεχούμενο νερό, βροχή, πουλιά που κελαηδούν και πολλά άλλα. 

Μια άλλη πηγή λευκού θορύβου, ειδικά το καλοκαίρι, είναι οι ανεμιστήρες ( όχι τα κλιματιστικά).

Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, έχουν τις δικές τους προτιμήσεις για τον ήχο που ακούγεται πριν κοιμηθούν, επομένως είναι πιθανό να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορους ήχους μέχρι να βρείτε αυτόν που ηρεμεί το μωρό σας.

 

Πηγή:

https://www.mothersblog.gr/paidi/frontida/story/134705/ta-ofeli-toy-leykoy- thoryvoy-gia-ta-mora

 

VI-24151-NOVALAC-04/2024