Θερμοπληξία και μέτρα αντιμετώπισης στα παιδιά

Calendar 18 Μαΐου 2021

Η θερμοπληξία, αποτελεί ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση. Στην Ελλάδα που το κλίμα ευνοεί υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια είναι ακόμη πιο εύκολο να εκτεθεί ένα παιδί σε αυτό τον κίνδυνο, που είναι μεγαλύτερος για ένα βρέφος ή νήπιο. 

Αυτό στα παιδιά συμβαίνει γιατί, κατά τη θερμοπληξία, ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός σε σχέση με τους ενήλικες, δε λειτουργεί , είναι αδρανής . Αυτό οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως, η ανωριμότητα του παιδικού εγκέφαλου, το ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη επιφάνεια σώματος σε σχέση με το βάρος τους και συνεπώς προσλαμβάνουν περισσότερη θερμότητα με ακτινοβολία από το περιβάλλον καθώς και στο ότι έχουν μικρότερη εφίδρωση από τους ενήλικες . 

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τη θερμοπληξία –καύσωνα

• Να τους φοράτε ρούχα τα οποία να είναι ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και άνετα. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν πίσω μερική από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα ρούχα να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.
• Να τους φοράτε όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι καπέλο.
• Δεν χρειάζεται να κυκλοφορούν άσκοπα έξω στον ήλιο ειδικά μεταξύ 11.00 πμ και 4.00 μμ. Να παραμένουν όσο το δυνατό περισσότερο στο σπίτι και σε κλιματιζόμενους ή με ανεμιστήρες, χώρους.
• Χρησιμοποιείτε , αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Ελέγξτε ότι η κρέμα προστατεύει από την έκθεση στη Α και Β υπεριώδη ακτινοβολία. Να βάζετε κρέμα και στα αυτιά, τη μύτη και στο λαιμό των παιδιών.
• Να δίνετε στα παιδιά σας πολλά υγρά ακόμα και αν αυτά σας λένε ότι δεν διψάνε. Να παίρνουν ελαφρά και συχνά γεύματα.
• Να αποφεύγουν παιχνίδια που παίζονται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα παιχνίδια που απαιτούν έντονη άσκηση όπως είναι το ποδόσφαιρο. Αν το παιδί επιστρέψει στο σπίτι και αισθάνεται ιδιαίτερα ζεστό τότε να κάνει ένα δροσερό μπάνιο όχι όμως κρύο γιατί εύκολα μπορεί να πάθει υποθερμία.

Και να θυμάστε τα παιδιά πέρα από το προφανές του κίνδυνου της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν έχουν αίσθηση του μέτρου στη δραστηριότητα τους και εξαντλούνται εξαιρετικά εύκολα!

 

Πηγή:

https://www.eumedline.eu/post/THermoplhksia-kai-metra-antimetwpishs-sta-paidia

 

VI-21322-NOVALAC-6/2021