Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σχήμα του κεφαλιού του μωρού σας

Calendar 03 Φεβρουαρίου 2021

Όταν το κεφάλι του βρέφους είναι ασύμμετρο και συγκεκριμένα πεπλατυσμένο στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής τότε λέμε ότι έχει πλαγιοκεφαλία. Λέγεται πλαγιοκεφαλία θέσης καθώς αναφέρεται στην πλαγιοκεφαλία που προκαλείται από τις πολλές ώρες που είναι ξαπλωμένο ένα βρέφος με αποτέλεσμα να πιέζεται το κεφαλάκι του στο ίδιο σημείο. Σύμφωνα με τη mayoclinic.org, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τοποθετείτε το μωρό σας μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Για παράδειγμα:

  • Αλλάξτε του θέση: Συνεχίστε να τοποθετείτε το μωρό σας ανάσκελα για ύπνο, αλλά αλλάξτε την κατεύθυνση του κεφαλιού του. Μπορείτε επίσης να κρατάτε το μωρό σε διαφορετικό χέρι, εναλλάξ, κάθε φορά που το θηλάζετε.
  • Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας: Κρατώντας το μωρό σας όταν είναι ξύπνιο θα βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης που δέχεται στο κεφάλι όταν είναι καθισμένο σε κούνια ή σε παιδικό κάθισμα ή είναι απλά ξαπλωμένο.
  • Αφήστε το μωρό σας να περνάει χρόνο μπρούμητα: Με στενή επίβλεψη, τοποθετείτε συχνά το μωρό με την κοιλιά του σε σταθερή επιφάνεια για να παίζει.

Σε κάθε περίπτωση αν ανησυχείτε για το σχήμα του κεφαλιού του μωρού, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

 

Πηγή:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20045964

 

VI-21038-NOVALAC-2/2021