Τι πρέπει να προσέξετε τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό σας

Calendar 20 Δεκεμβρίου 2012
Θυμόμαστε να σβήνουμε πάντα τα φωτάκια προτού πέσουμε για ύπνο. Αγοράζουμε φωτάκια και ηλεκτρικά στολίδια από καταστήματα εμπιστοσύνης και βεβαιωνόμαστε πως έχουν το σήμα έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CE).

Προσπαθούμε να μην υπάρχουν ελεύθερα καλώδια στο πάτωμα, τόσο για τον κίνδυνο να σκοντάψει και να πέσει το μωρό που μαθαίνει να περπατάει όσο και για να αποφύγουμε πιθανή ηλεκτροπληξία. Η καλύτερη λύση είναι να κρύβουμε τα καλώδια πίσω από έπιπλα και να τα κρατάμε ενωμένα με τα ειδικά πλαστικά αξεσουάρ ταχτοποίησης.
 
Αποφεύγουμε τα τραπεζομάντιλα, ειδικά τα μακριά, γιατί μπορεί να τα τραβήξει το μωρό στην προσπάθειά του να σηκωθεί με αποτέλεσμα να πέσουν επάνω του όλα όσα βρίσκονται στο τραπέζι. Αποφεύγουμε τα διακοσμητικά που σπάνε ή λειτουργούν με ρεύμα ή τουλάχιστον τα τοποθετούμε σε σημεία που δεν φτάνει το μωρό, ούτε αν τα καταφέρει να σηκωθεί όρθιο. Αν το μωρό μας είναι σε ηλικία που μπουσουλάει ή περπατάει, καλό είναι να απομονώνεται με κάποιον τρόπο το τμήμα του σπιτιού με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει απ’ την επίβλεψή μας και να τρυπώσει στο σαλόνι. Αν δεν υπάρχει κάποια ενδιάμεση πόρτα, μερικές καρέκλες ή μια δύο πολυθρόνες μπορούν να λειτουργήσουν ως φράγμα ασφαλείας την ώρα που εμείς είμαστε απασχολημένες στα άλλα δωμάτια του σπιτιού.
 
Αποφεύγουμε να στολίσουμε το παιδικό δωμάτιο. Πολλές φορές στις γιορτές, με όλη μας την καλή διάθεση, φορτώνουμε με πολλά ερεθίσματα τα μικρά παιδιά με αποτέλεσμα να τους προκαλείται εκνευρισμός και να δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν. Είναι προτιμότερο το δωμάτιο του μωρού ή του νηπίου μας να παραμείνει ένας οικείος και ήρεμος χώρος όπου το παιδί θα μπορεί να ξαναβρίσκει το ρυθμό του και να κοιμάται ήρεμα, χωρίς επιπλέον καινούρια ερεθίσματα.
 
Καλά Χριστούγεννα και προσοχή στο μωράκι σας!