Το παιδικό ψέμα και ποια πρέπει να είναι η στάση των γονιών

Calendar 01 Ιουλίου 2021

Συχνά οι γονείς και ιδιαίτερα στις πιο μικρές ηλικίες αντιμετωπίζουν με χαμόγελο τα «χαριτωμένα» ψέματα του παιδιού τους. Όταν όμως η συμπεριφορά αυτή επαναλαμβάνεται συχνά, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν, διότι αδυνατούν να το χειριστούν.

Το ψέμα δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να διαφυλάξει τον εσωτερικό, μαγικό του κόσμο.

Για ποιους όμως λόγους τα παιδιά λένε ψέματα;

  • Καταρχάς είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεφύγουν από μια αμήχανη στιγμή.
  • Συχνά το κάνουν για να «προκαλέσουν» τους γονείς τους και να δουν την αντίδρασή τους.
  • Για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους ή να προστατευτούν από μια πιθανή τιμωρία, ιδιαίτερα όταν οι γονείς τους έχουν προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται είτε στην ηλικία τους, είτε στις δυνατότητες τους.

 

Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των γονιών;

  • Είναι σημαντικό να δείτε τι κρύβεται πίσω από το ψέμα του παιδιού σας, ποιο είναι το κίνητρό του και τι μήνυμα θέλει να σας μεταφέρει. Αυτό το μήνυμα είναι σημαντικό να το αποκωδικοποιήσετε.
  • Συνήθως τα παιδιά που καταφεύγουν συχνά στο ψέμα, είναι παιδιά που νιώθουν ανασφάλεια, διακρίνονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και αποζητούν με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη προσοχή και αποδοχή από τους γονείς τους.
  • Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά ζουν σε ένα αυστηρό και επικριτικό οικογενειακό περιβάλλον, συχνά καταφεύγουν στο ψέμα σαν ένα τρόπο άμυνας του υπεραπαιτητικού και συναισθηματικού «μενωμένου» οικογενειακού περιβάλλοντός τους.
  • Η φράση «λες ψέματα», επειδή ενέχει την επίκριση, δεν επιδεικνύει σεβασμό, καθιστά το παιδί αμυνόμενο και δεν το βοηθά να αναλάβει την ευθύνη του όποιου λάθος διέπραξε.
  • Η αγνόηση από τους γονείς της συγκεκριμένης συμπεριφοράς συχνά οδηγεί στην σταδιακή απόσβεσή της.
  • Οι γονείς είναι σημαντικό να αντιληφθούν ότι μέσα από το προσωπικό τους παράδειγμα και τη μεταξύ τους σχέση, όπου η ειλικρίνεια προβάλλεται και αναδεικνύεται, τα παιδιά διαπαιδαγωγούνται ώστε να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές.

Κλείνοντας, ας μην ξεχνάτε ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά, γι’ αυτό χρειάζεται να επιδεικνύουν τη συμπεριφορά που επιθυμούν να επιδείξουν και τα παιδιά τους.

 

 

Πηγή: https://www.elniplex.com/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1/

 

 

VI-21338-NOVALAC-7/2021