Βοηθήστε το μωρό σας να κοιμηθεί ήρεμα το βράδυ!!!

Calendar 19 Σεπτεμβρίου 2012

Το μωρό σας ξυπνάει το βράδυ πολλές φορές για να φάει ή έτσι απλά γιατί ξεκουράστηκε και θέλει να παίξει.

Σας κάνει ένα σωρό χαριτωμένες γκριμάτσες και όσο κι αν τις βρίσκετε αστείες θέλετε να κοιμηθείτε, γιατί σε λίγες ώρες ξεκινάει μια νέα, γεμάτη ημέρα στην οποία πρέπει να ανταπεξέλθετε. Τι μπορείτε να κάνετε για να καταφέρετε σταδιακά να κοιμάται το μωρό σας όλο το βράδυ;

Από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας σιγά-σιγά να κοιμάται όλο και περισσότερο το βράδυ. Καθιερώστε κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες πριν από τον ύπνο. Στα μωρά αρέσει η ρουτίνα. Νιώθουν ασφάλεια και ηρεμούν.

Ένα χαλαρωτικό, ζεστό μπανάκι είναι ότι πρέπει πριν από τον ύπνο, όπως και ένα μασάζ με λαδάκι. Το μωρό σας θα ξεκουραστεί, θα χαλαρώσει και θα κοιμηθεί πιο εύκολα. Φροντίστε έτσι ώστε το τελευταίο του γεύμα να είναι σχετικά αργά, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κοιμηθεί όλο το βράδυ.

Όταν έρθει η ώρα του ύπνου, βάλτε το στην κούνια όσο είναι ακόμα ξύπνιο. Έτσι, δεν θα μάθει να κοιμάται στην αγκαλιά σας, συνήθεια από την οποία τόσο πολύ θα δυσκολευτείτε να απαλλαγείτε στο μέλλον. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι κατά την ώρα του ύπνου παίζει μεγάλο ρόλο, στο αν το μωρό σας θα καταφέρει να κοιμηθεί ήρεμα. Η νευρικότητα, η φασαρία και η αναστάτωση δημιουργούν νευρικότητα στο παιδί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους ενήλικες.

Πολλές μητέρες πιστεύουν ότι αν κρατήσουν το μωρό τους ξύπνιο όλη την ημέρα, θα κοιμηθεί καλύτερα το βράδυ και ίσως πιο ήρεμα απ' ότι θα κοιμόνταν αν είχε πάρει μικρούς υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι λάθος να το πιστεύουμε αυτό, καθώς ο ύπνος σ' αυτές τις ηλικίες είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μέσα στην ημέρα δεν διασφαλίζει ότι το παιδί θα κοιμηθεί πιο ήρεμα το βράδυ, καθώς αυτό του δημιουργεί συνήθως νευρικότητα.

Εφαρμόζοντας λοιπόν τις παραπάνω συμβουλές θα κατορθώσετε οι νύχτες σας να είναι ξεκούραστες και ήρεμες. Το έχετε ανάγκη κι εσείς και το μωρό σας.