Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Baby – led weaning. Μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη

Calendar 01 Ιουλίου 2024

Στα βρέφη γύρω στην ηλικία των 6 μηνών αρχίζει η εισαγωγή των στερεών τροφών. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται από πολλούς γονείς κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες η μέθοδος baby-led-weaning για την εισαγωγή των στερεών τροφών.  Με απλά λόγια με τη μέθοδο baby-led-weaning, δε χρησιμοποιούνται πλέον κουτάλια και πολτοποιημένες τροφές.  Το βρέφος τρώει μόνο του κομμάτια φαγητού κατάλληλο για την ηλικία του.

Μερικές μαμάδες μόνο με τη σκέψη αυτή, τρομοκρατούνται.  Από την άλλη, κάποιοι γονείς αρχίζουν αυτό τον τρόπο σίτισης χωρίς δεύτερη σκέψη.  Ειδικά όταν έχουν αδελφάκια μεγαλύτερα, τα βρέφη λατρεύουν την ιδέα να τα μιμούνται και να τρώνε το ίδιο φαγητό με αυτά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη μέθοδο αυτή, ποιοι οι προβληματισμοί και τι πρέπει να λάβουν υπόψιν οι μαμάδες που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο σίτισης για τα παιδιά τους.

Πώς θα αρχίσω το baby-led weaning;

Εάν επιθυμείτε να υιοθετήσετε τη μέθοδο baby-led weaning για την έναρξη στερεών τροφών στο βρέφος σας μπορείτε να το κάνετε. Καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν τις ακόλουθες συμβουλές: 

  • Χρειάζεται να επιβεβαιώσετε με το παιδίατρο σας ή με κάποιο διαιτολόγο εξειδικευμένο στα παιδιά, ότι το παιδί σας λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει σωστά. 
  • Συνήθως η καταλληλότερη ώρα είναι όταν τρώει όλη η οικογένεια.  Η σίτιση με όλη την οικογένεια δίνει την αίσθηση ότι τρώει το ίδιο φαγητό με όλους, χωρίς περιορισμό και παράλληλα η πρόκληση καινούργιων γεύσεων και διαφόρων ειδών φαγητού, δίνει το έναυσμα της δοκιμής.
  • Βεβαιωθείτε ότι το βρέφος σας είναι σε θέση να αρχίσει να τρώει όταν είναι ψυχοκινητικά έτοιμο.  Συγκεκριμένα κάθεται με στήριξη, βάζει τα χέρια στο στόμα, δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό και δεν εμφανίζει το αντανακλαστικό εξωθήσεως της γλώσσας (δηλαδή μπορεί να καταπίνει χωρίς να βγάζει έξω τη γλώσσα και να απωθεί το φαγητό).
  • Δώστε ποικιλία τροφών κατάλληλων για την ηλικία του μωρού σας χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι. Τρόφιμα που έχουν από μόνα τους «φυσική λαβή» ή σχήμα καμπύλης για να μπορεί το βρέφος να το κρατεί καλύτερα είναι πιο εύκολη επιλογή.  Με αυτό τον τρόπο λαμβάνει το φαγητό με τον αντίχειρα και το δείκτη και αρχίζει να τρώει και να το απολαμβάνει.
  • Μερικά ενδεικτικά κατάλληλα τρόφιμα για το βρέφος σας  είναι: ψημένα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι, μαγειρεμένο κρέας, όσπρια, αυγά,  ψωμί, μακαρόνια, μπανάνα, πατάτα, καρότο καλά μαγειρεμένο. 

Ποια είναι τα οφέλη από τη μέθοδο baby – led weaning;

Τα βρέφη τρελαίνονται να εξερευνούν πράγματα, να τα αγγίζουν αλλά και να τα βάζουν κατευθείαν στο στόμα.  Με τη μέθοδο baby – led weaning καταφέρνουν να τα πετύχουν όλα αυτά μαζί.  Καταφέρνουν να αισθανθούν την υφή, τη μυρωδιά, τη γεύση, το χρώμα και το μέγεθος μιας τροφής σε μεγαλύτερο βαθμό παρά με τη σίτιση πολτοποιημένης τροφής με το κουτάλι.  Παράλληλα αποκτούν δεξιότητες όσον αφορά τις κινήσεις των χεριών, το συντονισμό ματιών –χεριών  και αισθάνονται ανεξάρτητα.

Από την άλλη μεριά οι γονείς και κυρίως οι μαμάδες που ασχολούνται με την παρασκευή των γευμάτων απαλλάσσονται από το χρόνο προετοιμασίας  ενός αλεσμένου γεύματος.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου baby – led weaning;

  • Χωρίς καμία αμφιβολία η μέθοδος baby – led weaning θα οδηγήσει σε ακαθαρσίες στο πάτωμα, στο τραπέζι και την καρέκλα που ακουμπούν τα βρέφη. H απαλλαγή από την παρασκευή του γεύματος δημιουργεί θέματα και ανάγκες για καθαριότητα.
  • Παράλληλα, τα βρέφη  μπορεί να δυσκολεύονται να μασήσουν καλά το ψημένο κρέας που αποτελεί την κύρια πηγή σιδήρου για τα παιδιά.  Αν κάποιο μέρος του φαγητού καταλήξει στο πάτωμα αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν από ένα είδος τροφής.  Ο σίδηρος είναι θεμελιώδους σημασίας στην ανάπτυξη του παιδιού, επομένως είναι σημαντικό το βρέφος να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες.

Η επίσημη συμβουλή από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι η έναρξη της εισαγωγής στερεών τροφών με τη μορφή πουρέ και παράλληλα να δίνετε στα βρέφη τροφές να τρώνε με το χέρι.

Δεν είναι επικίνδυνο να πνιγεί το μωρό με τη μέθοδο baby – led weaning;

Ο κίνδυνος πνιγμονής για ένα βρέφος είναι υπαρκτός με οποιαδήποτε μέθοδο και εάν σιτίζεται.  Βέβαια αν το βρέφος είναι έτοιμο ψυχοκινητικά να λάβει στερεά τροφή ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. 

Το σημαντικότερο από όλα, είναι το βρέφος να τρώει πάντοτε υπό  επίβλεψη.  Ποτέ μην αφήνεται ένα βρέφος να τρώει χωρίς να το επιτηρείτε ενώ πρέπει και να γνωρίζετε τις σωστές ενέργειες σε περίπτωση πνιγμονής.

Υπάρχουν καταστάσεις που είναι καλύτερα να αποφύγω τη μέθοδο  baby – led weaning;

Συζητήστε το θέμα με τον παιδίατρό σας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας ή δυσανεξίας σε τρόφιμα.
  • Το βρέφος σας γεννήθηκε πρόωρα.
  • Το βρέφος παρουσιάζει δυσκολία να μασήσει το φαγητό ή να το μεταφέρει στο στόμα του.

Συμπερασματικά,

Η μέθοδος baby – led weaning άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως για την έναρξη των στερεών τροφών στα βρέφη τα τελευταία χρόνια.  Δεν έχει γίνει ακόμη μεγάλη έρευνα στο πεδίο του θέματος για να μπορέσει να ενταχθεί σε κατευθυντήρια οδηγία και να δοθούν σαφείς οδηγίες στους γονείς από διεθνείς Οργανισμούς.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να σιτίσετε το βρέφος σας με τη μέθοδο baby – led weaning αρκεί να σιγουρευτείτε ότι μπορεί να το κάνει και παράλληλα να είστε προσεκτικοί στο είδος και την ποιότητα των τροφών που του προσφέρετε.  Το καλό φαγητό βοηθά τα παιδιά να μεγαλώσουν σωστά αλλά δεν παύει να είναι και πηγή απόλαυσης. Σε κάθε περίπτωση και για όλα τα παραπάνω, ο παιδίατρός σας είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

 

Πηγή:

https://www.paidiatros.com/neogennito-vrefos/diatrofi/babyled-weaning-methodos-diatrofis

 

VI-24285-NOVALAC-07/2024