ΕΙΜΑΙ ΜΠΑΜΠΑΣ

10 Συμβουλές για νέους μπαμπάδες

Calendar 17 Οκτωβρίου 2012

Εάν είστε νέος πατέρας, μαντέψτε τι έδειξε μια έρευνα, σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δεθείτε με το μωρό σας και να ενισχύσετε τον γάμο σας.

Αλλάξτε του την πάνα!

Ακριβώς! Μπορεί να σας φοβίζει το γεγονός ότι μόλις γίνατε πατέρας, αλλά έχοντας στο μυαλό σας 10 απλά πραγματάκια, θα βοηθήσετε τον εαυτό σας, το μωρό σας και τον γάμο σας!

1. Χρόνος και Ανεκτικότητα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι, απλά να περνάτε χρόνο με τον νεογέννητο παιδί σας. Φανταστείτε ότι οι ερευνητές που μελετούσαν τα πρώτα χρόνια δεσίματος πατέρα – μωρού, δεν μπορούσαν να βρουν πατεράδες που περνούσαν αρκετό χρόνο με τα μωρά τους για να τους μελετήσουν. Με άλλα λόγια, οι πατεράδες, δεν αφιέρωναν αρκετό χρόνο με το μωρό τους, ώστε να υπάρχει δεδομένο για να μελετηθεί. Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι, ότι ο χρόνος που δίνετε στο μωρό σας, είναι πολύτιμος για εκείνο και εσάς.

Μαζί με τον χρόνο, πρέπει να βρείτε και υπομονή και ανεκτικότητα, ώστε να γνωριστείτε μεταξύ σας. Είναι η πρώτη σας φορά ως πατέρας και είναι η πρώτη του φορά ως ανθρώπινο όν! να είστε καλός και ευγενικός με τους εαυτούς σας. Αφήστε χώρο για να μάθετε, να πειραματιστείτε και να αναπτύξετε αμοιβαία ανοχή ο ένας για τον άλλο.  Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να μάθει και να συνηθίσει τον νέο του ρόλο

2. Οπτική Επαφή

Γνωρίζουμε πολύ καιρό τώρα, ότι τα μωρά έλκονται από το ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά πλέον με την βοήθεια υπολογιστών, ξέρουμε τι κοιτάζουν: τα μάτια. Τα μωρά προτιμούν το ανθρώπινο πρόσωπο γενικότερα, μα ειδικά αποζητούν την οπτική επαφή. Να θυμάστε μόνο ότι τα μωρά μπορούν να δουν σε απόσταση μέχρι εκείνη των 30 εκατοστών, οπότε να θυμόσαστε να χαμογελάτε, να βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση και να τα κοιτάζετε στα μάτια.

3. Επαναλαμβανόμενοι Ήχοι

Οι λεξούλες μα-μα, μπά-μπά είναι οι πιο εύκολοι και γνωστοί ήχοι που κάνουν τα μωρά. Είναι ήχοι που το μωρό παράγει κουνώντας απλά τα χείλη του. Για να ενισχύστε την επαφή σας με το μωρό, επαναλάβετε τους ήχους όταν εκείνο τους κάνει. (πιστέψτε με, όταν ακούσετε το μπα-μπά για πρώτη φορά, θα ενθουσιαστείτε). Στο τέλος, οι δυο σας θα αναπτύξετε τη δική σας μωρουδίστικη γλώσσα επικοινωνίας. 

4. Τα μωρά αγαπούν την κίνηση

Την αγαπούν, την επιζητούν και την χρειάζονται. Λατρεύουν να τα κρατάτε, να κάνετε παιχνίδια μαζί τους, να τα ψευτοσκουντάτε και να τα γαργαλάτε. Υπάρχει λόγος για αυτό. Η κίνηση βοηθά τα μωρά να αναπτύσσουν τα πάντα, από τον εγκέφαλό τους μέχρι την αίσθηση ισορροπίας. Όταν κρατάτε το μωρό σας, κάντε το να αισθανθεί ασφάλεια, χωρίς να το κρατάτε ούτε πολύ σφιχτά, αλλά ούτε και πολύ χαλαρά. Μη φοβηθείτε να τα κρατάτε και να τα λικνίστε ή να τα αγκαλιάστε. Μάθετε τι τους αρέσει και καλλιεργείστε αυτή την κίνηση.

5. Άλλαξε επιτέλους αυτή την πάνα!

Αρκετά νωρίς, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πατεράδες που βοηθούσαν στην αλλαγή της πάνας είχαν δυνατότερους, καλύτερους και μακροβιότερους γάμους. Επομένως, μάθετε την τέχνη αλλαγής πάνας για να έχετε καλύτερη σχέση και με τους δύο!

6. Δώστε ένα ραντεβού για παιχνίδι με το μωρό σας

Ίσως η Τρίτη να είναι μέρα εξόδου για τη μικρή σας, αλλά όποιο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, φροντίστε να εξασφαλίζετε χρόνο, ώστε να είστε ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ που θα φροντίσει το μωρό εκείνη την δεδομένη στιγμή. Όταν η μαμά βρίσκεται στο δωμάτιο, συνήθως υπάρχει μια προτίμηση προς το πρόσωπό της από το μωρό.  Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να εκτιμήσει τι είδους σχέση έχει με το νεογέννητο σας –μόνο εσείς οι δυο.  Αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να φτάσετε στο σημείο να διαχειρίζεστε μόνος σας το θέμα του μωρού σας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν.

7. Ομαδική Εργασία

Έχοντας πει τα παραπάνω, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι είστε μέλος μιας ομάδας. Εσείς και η μητέρα είστε η ομάδα που ακολουθεί το μωρό σε κάθε του βήμα. Αυτό είναι διαφορετικό από το να είναι ο καθένας σας με το μωρό. Για παράδειγμα, όσο ήμουν μόνος στο σπίτι και τάιζα με το μπιμπερό την κόρη μου (με γάλα της μητέρας της), ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα και μόλις μπήκε η γυναίκα μου στο σπίτι, άλλαξα ρόλο: έγινα ο δεύτερος καλύτερος με την μαμά να κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αμέσως η κόρη μου, λες και την είχε μυρίσει, ήθελε να είναι μαζί της. Αυτό είναι μια περίοδος μετάβασης. Καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του μωρού, η ισορροπία του πατέρα και της μητέρας, θα αλλάζει κι αυτή.

8. Κρατείστε τις υποσχέσεις σας

Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας, θυμηθείτε –ως πατεράδες- να κάνετε σίγουρα ένα πράγμα: να κρατάτε τις υποσχέσεις σας. Εάν υποσχεθείτε στην σύζυγό σας ότι θα έχετε επιστρέψει στον σπίτι μέχρι τις 18:30, κάντε το προτεραιότητα για εκείνη την ημέρα. Αυτού του είδους οι υποσχέσεις, γίνονται η ραχοκοκαλιά της σχέσης σας με το παιδί σας καθώς εκείνη-ος μεγαλώνει. Να κάνετε αυτό που έχετε υποσχεθεί και η άνεση και η ασφάλεια της σχέσης σας θα αναπτυχθεί. Ανακαλέστε αυτήν την σταθερότητα υπόσχεσης που δίνετε και μια επισφαλής σχέση –κάτι που δεν θα θέλατε να συμβεί με το παιδί σας- μπορεί να συμβεί. Ενθαρρύνω τους γονείς με τους οποίου εργάζομαι να δίνουν μόνο υποσχέσεις που μπορούν να κρατήσουν.  Καλλίτερα να δώσετε μια υπόσχεση που μπορείτε να κρατήσετε, παρά τρεις που δεν μπορείτε.

9. Ανταποκριθείτε

Το άπλωμα του χεριού, ένα βλέμμα, το κλάμα, οτιδήποτε κάνει το μικρό σας για να έρθει σε επαφή σας, θα πρέπει να το βλέπετε ως τιμή.  Να θυμάστε ότι απλά μαθαίνουν πώς να υπάρχουν. Δείξτε τους ότι εκτιμάτε αυτή τους την προσπάθεια.  Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που ανταποκρίνονται στα κλάματα του μωρού τους, τα βοηθούν να αναπτύξουν καλύτερες ικανότητες επικοινωνίας και γλωσσικής επάρκειας. Αυτό έχει βάση: εάν γνωρίζεις ότι κάποιος θα ανταποκριθεί, θα κάνεις κι εσύ αυτήν την διαδικασία πιο αποτελεσματική.

10. Αγάπη, αγάπη κι ίσως ακόμα λίγη αγάπη!

Η αγάπη των θηλαστικών είναι ένα μείγμα αλληλοεπίδρασης της βιοχημείας και της συμπεριφοράς. Τα θηλαστικά είμαστε μοναδικά ως προς αυτό το χαρακτηριστικό, μας και είμαστε προδιατεθειμένοι να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον. Αυτό δεν ισχύει για όλα τα είδη.  Σκεφτείτε τα ερπετοειδή. Τρώνε τα μικρά τους. Εμείς όμως, είμαστε προγραμματισμένοι για να αγαπάμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο.  Κανένας δεν αντιλέγει ότι οι μητέρες γεννιούνται με αυτό την ικανότητα, περισσότερο από τους πατεράδες, όμως, ότι υπολείπεται ενστικτωδώς, μπορούν να του αναπτύξουν εύκολα. Οι νευρολόγοι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όταν οι γονείς αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους, τα μετεχμιακά συστήματα τους (limbic system), το συναισθηματικό κομμάτι δηλαδή του εγκεφάλου τους, συντονίζεται και προσαρμόζεται το ένα με το άλλο.  Αυτό απλά σημαίνει ότι εσείς και το παιδί σας εναρμονίζεστε ο ένας στην παρουσία του άλλου.

Κι αυτού του είδους η αρμονία, μπορεί να κρατήσει ολόκληρη τη ζωή σας.

Του DANIEL TOMASULO, PH.D.
       Ask the Therapist

Πηγή: psychcentral.com