Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Ξηροί καρποί στην διατροφή του παιδιού

Calendar 05 Μαΐου 2021

Η υγιεινή διατροφή είναι ζητούμενο για τον κάθε άνθρωπο. Όταν όμως η συζήτηση φτάνει στο παιδί, που έχει αυξημένες θρεπτικές ανάγκες για την ανάπτυξή του, τότε γίνεται αναγκαία. Η διασφάλιση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου για την κάλυψη των επιθυμητών προσλήψεων όλων των θρεπτικών συστατικών, μπορεί να εξασφαλίσει, παράλληλα, και τη δημιουργία θεμελίων για σωστές διατροφικές συνήθειες στο μέλλον.

Προσθέστε ξηρούς καρπούς στην διατροφή του

Μία χούφτα ξηροί καρποί και, κυρίως, αμύγδαλα, είναι μία πολύτιμη επιλογή. Είναι μία τροφή ιδιαίτερα θρεπτική, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που κατατάσσονται στην κατηγορία των υγιεινών λιπαρών, φυτικών ινών, πρωτεϊνών και ποικιλίας βιταμινών μετάλλων και αντιοξειδωτικών συστατικών.

Από ποια ηλικία μπορείτε να τους προσφέρετε

Η χρήση ξηρών καρπών στη διατροφή βρεφών και μικρών παιδιών, έχει δημιουργήσει ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο χρήσης για την αποφυγή πνιγμού αλλά και τον κίνδυνο δημιουργίας αλλεργικών αντιδράσεων. Παρακάτω, αναφέρονται ορισμένες πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

  • Ορισμένοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη διατροφή παιδιών πριν τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής, με σκοπό την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων. Η θεωρία, όμως, αυτή περισσότερο αποτελεί μία άποψη, αφού δεν τεκμηριώνεται από ερευνητικά αποτελέσματα.
  • Αντίθετα, ερευνητικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η καθυστέρηση χρήσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων στη μετέπειτα ζωή.
  • Ολόκληρα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί ανάλογου μεγέθους, δεν πρέπει ΠΟΤΕ να δίνονται σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών, λόγω του κινδύνου πνιγμού. Μπορείτε, όμως, να τα λιώσετε μέσα σε ένα πολτοποιημένο γεύμα, ώστε να απολαύσουν τα οφέλη από την κατανάλωση τους.
  • Όταν ξεκινήσετε να τους δίνετε ολόκληρα αμύγδαλα, να είστε σίγουροι ότι τα τρώνε καθιστά και να τα επιτηρείτε διαρκώς. Ενθαρρύνετέ τα να τρώνε  μικρές ποσότητες και να τις μασάνε πολύ καλά.

 

Πηγή:

https://www.iatriko.gr/el/content/oi-xiroi-karpoi-stin-diatrofi-toy-paidioy?cl=609

 

VI-21187-NOVALAC-4/2021