Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Πώς θα μάθετε στο μωράκι σας να τρώει μόνο του

Calendar 04 Ιανουαρίου 2022

Το μωράκι σας βρίσκεται σε εκείνο το στάδιο ανάπτυξης, κατά το οποίο μαθαίνει πώς να τρώει και να πίνει. Ποια είναι, όμως, η κατάλληλη ηλικία, που θα πρέπει να αρχίσει να τρώει με κουτάλι και πιρούνι;  

Σύμφωνα με τους ειδικούς, συνήθως,  μετά από την ολοκλήρωση του δωδέκατου μήνα, το μωρό σας μπορεί να ξεκινήσει να πειραματίζεται με το κουτάλι. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από το μωρό, αφού κάποια μωρά μοιάζουν ανυπόμονα να φάνε μόνα τους και κάποια άλλα δείχνουν απροθυμία τόσο για το φαγητό, όσο και για να κρατήσουν το κουτάλι και το πιρούνι. 

 

Δάχτυλα

Οι πρώτες ενδείξεις ότι το μωρό σας προσπαθεί να φάει μόνο του είναι, όταν με τα δαχτυλάκια πιάνει το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό σας ξεκινά να αναπτύσσει λεπτές τεχνικές δεξιότητες. Προκειμένου να το βοηθήσετε, προσφέρετέ του μικρά, μαλακά κομματάκια φαγητού, τα οποία θα μπορεί εύκολα να πιάσει και να μασήσει, όπως:

  • Μικρά μακαρονάκια
  • Ψίχα ψωμιού
  • Μικρά κομμάτια από μαλακά φρούτα ή λαχανικά
  • Κομματάκια από μαλακό τυρί ή κράκερ 

Μέχρι τη στιγμή που το μωρό σας θα συμπληρώσει το δωδέκατό του μήνα, θα μπορεί, πλέον, να τρώει άνετα με τα χέρια.

Πιρούνι & Κουτάλι

Αρχικά, θα πρέπει να μάθετε στο μωρό σας πώς να μασάει και να καταπίνει τρόφιμα σε στερεά τροφή, όπως πολτοποιημένα φαγητά, που θα του δίνετε με το κουτάλι.

  • Τα περισσότερα μωρά μπορούν να καταπιούν κομματάκια φαγητού, χωρίς να πνιγούν στην ηλικία περίπου των 6 μηνών.
  • Το μωρό σας μπορεί να χρησιμοποιεί το κουτάλι περίπου στην ηλικία των 10 με 12 μηνών.
  • Όσο περνάει ο καιρός, το μωρό σας θα βελτιώνει την ικανότητα χρήσης του κουταλιού. Προκειμένου να εξοικειωθεί και να εξασκηθεί, δώστε του τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το κουτάλι και το πιρούνι, ακόμη και αν αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την καθαριότητα της κουζίνας σας.

Ποτήρι / Κύπελλο 

Το μωρό σας μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί το κύπελλό του χωρίς το προστατευτικό καπάκι, περίπου στην ηλικία των 9 μηνών.

  • Όταν βρίσκεται στην ηλικία των 12 μηνών, μπορεί να κρατά το κύπελλο με τα δύο του χέρια.
  • Δώστε τη δυνατότητα στο μωρό σας να κρατήσει το κύπελλο. 

Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε απορία, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για όσα μπορεί να κάνει ή μπορεί να μάθει να κάνει το παιδί σας, σε αυτήν την ηλικία. 

 

Πηγή:

https://www.iatriko.gr/el/content/pos-tha-mathete-sto-moro-sas-stadiaka-na-troei-mono-toy?cl=609

 

VI-21650-NOVALAC-1/2022