Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Πως θα αρχίσω να ταΐζω το μωρό μου;

Calendar 01 Ιουνίου 2023

Ο πρώτος στόχος μας είναι το βρέφος μας να θηλάζει αποκλειστικά, αν γίνεται, για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ακόμα όμως και στο 2ο 6μηνο το 50% των θερμίδων το παίρνει από το γάλα. Σταδιακά θα αντικαταστήσουμε, στην αρχή ένα γεύμα και στην πορεία περισσότερα, με στερεά τροφή.

Στόχος την πρώτη μέρα είναι να φάει 2-3 κουταλιές κρέμας και προοδευτικά να αυξάνουμε την ποσότητα αυτή, μέχρις ότου σε 1 βδομάδα περίπου να μπορεί να φάει την ποσότητα που χρειάζεται. Έτσι, θα πρέπει να φροντίσετε να δίνετε συμπλήρωμα με το συνηθισμένο του γάλα μέχρι να χορτάσει. Τον πρώτο χρόνο της ζωής τους τα βρέφη τρέφονται κυρίως με το μητρικό γάλα. Μετά το 1ο εξάμηνο, όταν αρχίζουμε να εισαγάγουμε τις στερεές τροφές, αρχικά οι τροφές είναι συμπλήρωμα στο θηλασμό και στην πορεία προς τα πρώτα μας γενέθλια οι όροι αντιστρέφονται και το βρέφος τρώει όλο και περισσότερο στερεές τροφές και ο θηλασμός σιγά-σιγά γίνεται το συμπλήρωμα. Άλλα παιδιά νωρίτερα και άλλα μετά τον χρόνο, πίνουν πρωί και βράδυ γάλα, με "σνακ" θηλασμού και μέσα στην ημέρα, και τα γεύματα "δεκατιανό", "μεσημεριανό" και "βραδινό" αποτελούνται από τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι κλπ.

Αν τώρα, ο πρωταγωνιστής μας θέλει να φάει όλη την κρέμα δεν υπάρχει λόγος να του την στερήσουμε, απλά αυτός δεν είναι ο κανόνας.

Όταν νομίζετε ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για την καινούρια τροφή, εκεί λίγο πριν ή λίγο μετά από την ολοκλήρωση του 6ου μήνα και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας, επιλέξτε μια ώρα της ημέρας που θα είναι ξεκούραστο, ευδιάθετο και θα πεινάει αρκετά –όχι όμως υπερβολικά. Καλή ιδέα είναι το «δεκατιανό». Στην αρχή μπορείτε να το αφήσετε να πιει λίγο από το συνηθισμένο του γάλα, ειδικά εάν δεν προλάβατε τα ήπια σημάδια και ο πρωταγωνιστής μας μοιάζει να πεινά πολύ (τότε δεν θα είναι συνεργάσιμος). Τοποθετείστε το σε κάθισμα έτσι ώστε να αισθάνεται άνετα και δώστε του να κρατάει κάτι σχετικό με το φαγητό π.χ. ένα παιδικό κουτάλι – έτσι δε θα προσπαθεί συνέχεια να αρπάξει το κουτάλι με το οποίο εσείς προσπαθείτε να το ταΐσετε!
Τοποθετείστε το κουτάλι κοντά στο στόμα του μωρού και αφήστε το να μυρίσει και να δοκιμάσει τη γεύση της κρέμας. Μην εκπλαγείτε αν οι πρώτες κουταλιές καταλήξουν έξω από το στόμα του. Περιμένετε λίγο και ξαναδοκιμάστε.
Δεν αποτελεί για όλα τα μωρά μια ευχάριστη εμπειρία το τάισμα με το κουτάλι!

 

Πηγή:

https://www.paidiatre.gr/ygies-paidi-reader/pos-tha-archiso-na-taizo-to-moro-mou.html

 

VI-23326-NOVALAC-06/2023