Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Στερεές τροφές και βρέφη. Πότε και πως να τις ξεκινήσω;

Calendar 01 Απριλίου 2023

Σε ποια ηλικία εισάγουμε τις στερεές τροφές;  

Μεταξύ 4-6 μηνών.  

Πώς ξεκινούμε τις στερεές τροφές σε ένα βρέφος;

Βάζουμε το βρέφος σε καθιστή θέση για να μην πνιγεί.  Αρχικά μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κουταλάκι σιλικόνης για αποφυγή τραυματισμού. Αν το βρέφος βγάζει έξω τη γλώσσα και το φαγητό, μην το πιέζετε. Μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε σε λίγες μέρες. Να δώσετε μια μικρή κουταλιά αρχικά, να δείτε αν το μωρό σας είναι έτοιμο και στη συνέχεια να αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα.

Σε ποιο γεύμα της ημέρας να αντικαταστήσω το γάλα με στερεά τροφή;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε για την αντικατάσταση των γευμάτων. Συνηθίζεται να αντικαθίσταται το δεύτερο γεύμα της ημέρας (δεκατιανό) ή το απογευματινό γεύμα αρχικά. Βέβαια δεν αποτελεί λάθος πρακτική να αρχίσετε και από το μεσημεριανό γεύμα.

Τι θα μπορούσα να δώσω για δεκατιανό ή απογευματινό γεύμα;

Μπορείτε να επιλέξετε αρχικά: ρυζάλευρο χωρίς ζάχαρη, μπανάνα, μήλο, αχλάδι, λιωμένα δαμάσκηνα, βρόμη μουσκεμένη σε νερό ή γάλα, δύο με τρία φρούτα μαζί (φρουτόκρεμα), σιτάλευρο, μπισκοτόκρεμα, γιαουρτάκια ειδικά για βρέφη.

Πότε να προσθέσω στο διαιτολόγιο του μωρού χορτόσουπα με ή χωρίς κρέας;

Αφού περάσουν 2-4 βδομάδες και αντικαταστήσετε το δεκατιανό και το απογευματινό γεύμα με τις τροφές που ήδη αναφέραμε, τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε και το μεσημεριανό γεύμα.

Αν το παιδί μου φάει ελάχιστη ποσότητα θα μπορούσα να συμπληρώσω το γεύμα με γάλα;

Ναι, μπορείτε να το κάνετε αλλά σταδιακά θα αυξάνετε την ποσότητα μέχρι που να αντικαταστήσετε τα γεύματα αυτά πλήρως με στερεά τροφή.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει το μεσημεριανό γεύμα;

Η βάση της χορτόσουπας καλό είναι να είναι η πατάτα. Στην αρχή βάλτε καρότο, κολοκύθι, αρακά και σιγά-σιγά κάθε 5-6 μέρες μπορείτε να προσθέτετε και ένα λαχανικό. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε στην αρχή  2-3 συστατικά, όπως για παράδειγμα: 1. πατάτα, καρότο, κολοκύθι,  2. ρύζι, μαρούλι, κολοκύθι, 3. λάχανο, αβοκάντο, γλυκοπατάτα. 4. Μοσχάρι, καρότο, ρύζι, 5. Κοτόπουλο, κολοκύθι, ρύζι, 5. Ψάρι, κολοκύθι, πατάτα. 6. Φακές με ρύζι, 7. Ρεβίθια με καρότο, σπανάκι.  Οι πιο πάνω τροφές μπορούν να συνδυαστούν όπως εσείς νομίζετε. Προτιμήστε να μη συνδυάζεται πολλές γεύσεις μαζί. Μη βάζετε πολλά είδη στη μεσημεριανή σούπα (3-4 συστατικά το μέγιστο). Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο για το μεσημεριανό φαγητό.

Μπορούμε να δώσουμε αλάτι, μέλι ή ζάχαρη;

Δεν δίνουμε αλάτι τον πρώτο χρόνο ζωής λόγω της ανωριμότητας των νεφρών. Δε δίνουμε μέλι τον πρώτο χρόνο ζωής λόγω κινδύνου μιας ασθένειας που ονομάζεται αλλαντίαση. Δε δίνουμε πρόσθετη ζάχαρη.

Πότε να δώσω νερό στο μωρό μου;

Όταν το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα δε χρειάζεται να δίνετε επιπλέον νερό. Μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε νερό στο μωρό σας. Αν δε θέλει να πιει το νερό σε μπιμπερό, δοκιμάστε με κουτάλι. Μπορείτε επίσης να δώσετε νερό με κυπελάκι που έχει επιστόμιο ώστε σιγά σιγά να διακόψει το μπιμπερό και να μάθει να πίνει με  ποτήρι.

Μπορώ να δώσω φρέσκο γάλα αγελάδας και κατσίκας ή γιαούρτι;

Δεν συστήνεται να δίνονται τον πρώτο χρόνο ζωής. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά επεξεργασμένα συμπληρώματα γιαουρτιού για βρέφη.

Πόσο κρέας μπορώ να βάλω στη κρεατοχορτόσουπα και πόσες φορές τη βδομάδα μπορώ να δώσω κρέας;

Μην αργήσετε να δώσετε κρέας, γιατί είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Αρχίστε με κοτόπουλο ή μοσχάρι και στη συνέχεια προσθέστε και τα άλλα είδη κρέατος. Η ποσότητα κρέατος για ολοκληρωμένο γεύμα είναι όση η παλάμη του μωρού σας. Δίνεται κρέας 3-4 φορές τη βδομάδα.

Μπορώ να δώσω χυμούς φρούτων στο μωρό μου;

Χυμοί φρούτων, ακόμη και 100% φυσικοί χυμοί καλό είναι να αποφεύγονται τον 1ο χρόνο ζωής.  Δεν έχουν κάποιο πλεονέκτημα, αντιθέτως προάγουν την παχυσαρκία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε σάκχαρο.

Πότε να δώσω αυγό και πόσες φορές τη βδομάδα;

Όταν εδραιώσετε το δεκατιανό, μεσημεριανό και απογευματινό γεύμα (περίπου 6 - 7 μηνών) μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας αυγό σε συχνότητα 3-4 φορές τη βδομάδα. Το αυγό πρέπει να βράζει για 10 λεπτά (να είναι σφικτός ο κρόκος) – προκειμένου να προστατεύετε το βρέφος σας από σαλμονέλα. Μπορείτε να το αραιώσετε με γάλα ή λιωμένο αβοκάντο και λεμόνι.

Πότε να δώσω ψάρι στο μωρό μου;

Μετά την ηλικία των έξι μηνών.

Αν αρνείται να φάει μια τροφή τί να κάνω;

Αν κάποια τροφή δείχνει να μη τη θέλει το βρέφος, ξαναδοκιμάστε σε λίγες μέρες. Οι πολλές δοκιμές ενός είδους τροφής (καμιά φορά μέχρι και 15 φορές) σχετίζονται με την δεκτικότητα μιας τροφής. Να θυμάστε ότι οι γεύσεις μαθαίνονται εκτός από τη γλυκιά γεύση που είναι έμφυτη. Δώστε ποικιλία τροφών με διαφορετικά αρώματα και γεύσεις.

Πώς πρέπει να είναι η σύσταση του φαγητού;

Αρχικά σε μορφή πουρέ,  λιωμένο στο μπλέντερ και σε συνέχεια μικρά κομματάκια αναλόγως και με την ανάπτυξη των δοντιών.  Στην ηλικία των 8-9  μηνών δίνεται στο βρέφος τροφή να τρώει με το χέρι και σιγά σιγά αφήνετε το παιδί σας να τρώει μόνο του (9-12 μηνών) μέχρι να μάθει.

Oι παραπάνω προτάσεις είναι ενδεικτικές. Για την διατροφή του μωρού σας συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.

Σταδιακά θα δίνετε γάλα το πρωί, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό σνακ, βραδινό και γάλα για βράδυ. Η ποσότητα των στερεών τροφών που τρώει το βρέφος αυξάνει σταδιακά και μειώνεται η ποσότητα του προσλαμβανόμενου γάλατος σε περίπου 500ml γύρω στον πρώτο χρόνο ζωής.

Να θυμάστε ότι η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών αρχίζει από την βρεφική ηλικία. Καλή επιτυχία!!

 

Πηγή:

https://www.paidiatros.com/neogennito-vrefos/diatrofi/isagogi-stereon-trofon

 

VI-23169-NOVALAC-4/2023