Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Τάισμα μωρού: Ποια είναι τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι γονείς;

Calendar 11 Ιανουαρίου 2021

Μέχρι και τον έκτο μήνα, το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με γάλα, μητρικό ή ξένο. Έπειτα, οι στερεές τροφές μπαίνουν σταδιακά στη διατροφή του και το μωρό σιγά σιγά ανακαλύπτει νέες γεύσεις και υφές.

Το τάισμα του μωρού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πολλές φορές αρνείται με πείσμα να φάει έστω και μία μπουκιά και οι ανησυχίες αμέσως κατακλύζουν τους νέους γονείς. "Μήπως δεν τρώει επαρκή ποσότητα;", "Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;"

 

Υπάρχουν κάποια κοινά λάθη που αρκετοί γονείς κάνουν στο θέμα του φαγητού του παιδιού.

Δίνετε μόνο φαγητά που εσείς θεωρείτε υγιεινά

Τα φρούτα και τα λαχανικά σίγουρα είναι πολύ ωφέλιμα για το νήπιο, ωστόσο δεν πρέπει να αγνοείτε ότι και άλλες τροφές όπως το κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξίσου απαραίτητα για την υγεία του.

Αποφεύγετε την ακαταστασία

Ειδικά τους πρώτους μήνες που το μωρό ανακαλύπτει τις στερεές τροφές, την ώρα του φαγητού ο χώρος θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Σύμφωνα, με τους ειδικούς το να λερώνεται ένα μωρό ή να παίζει με το φαγητό του είναι θετική ένδειξη και είναι κομμάτι της ανακάλυψης νέων γεύσεων, αλλά και των δυνατοτήτων του. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ταΐσετε το μωρό σας δε χρειάζεται να το σκουπίζετε κάθε τρία δευτερόλεπτα, ούτε να είστε ανησυχείτε μην πέσει δεξιά και αριστερά λίγο από το φαγητό.

Ταΐζετε το μωρό στο στόμα για μεγάλο διάστημα

Πολλοί γονείς καθυστερούν να αφήσουν το παιδί τους να φάει μόνο του για να αποφύγουν την ακαταστασία που θα δημιουργηθεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό το παιδί να ανακαλύψει μόνο του τις δυνατότητές τους αλλά και τις νέες τροφές που γεύεται καθημερινά.

Δίνετε μπουκιές από το δικό σας φαγητό

Όσο "αθώες" και αν φαίνονται αυτές οι μπουκίτσες, παίζουν το ρόλο τους στις διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσει το παιδί μεγαλώνοντας.

 

 

 

Πηγή:

https://www.bundoo.com/articles/4-major-feeding-mistakes-youre-making/

 

 

VI-20606-NOVALAC-1/2021