Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Τάισμα του μωρού με μπιμπερό. Τι μπιμπερό; Αποστείρωση

Calendar 01 Φεβρουαρίου 2023

Τι μπιμπερό να χρησιμοποιήσω;

Αν έχετε επιλέξει για τους δικούς σας προσωπικούς λόγους να μην θηλάσετε το μωρό σας ή αν υπάρχει ιατρικός λόγος που απαγορεύει τον θηλασμό, τότε θα πρέπει να καταφύγετε στο τυποποιημένο γάλα των βρεφών, το "ξένο" γάλα, όπως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Μην αισθάνεστε τύψεις αν η απόφαση σας είναι να μη θηλάσετε το μωρό. Μην επηρεάζεστε από κανέναν και μην αφήσετε κανένα να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα.

Η πρώτη σας ενέργεια είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας έτσι ώστε να σας δώσει τα κατάλληλα φάρμακα για να εμποδίσει την παραγωγή του γάλακτος.

Σε αντίθετη περίπτωση θα γεμίσουν τα στήθη σας με γάλα και υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν (μαστίτιδα). Ακόμα και αν ξεκινήσετε έγκαιρα τα φάρμακα υπάρχει περίπτωση μικρή ποσότητα γάλακτος να παράγεται. Για αυτό πρέπει να περιποιείστε το στήθος σας με αποστειρωμένη γάζα και να φροντίσετε να προμηθευτείτε τον ειδικό στηθόδεσμο που πιέζει το στήθος και εμποδίζει την παραγωγή του γάλακτος.

Ποιο γάλα να δώσω στο παιδί μου γιατρέ;

Κυκλοφορούν στην αγορά γάλατα διαφόρων εταιρειών που η κάθε μια υπόσχεται την καλύτερη παροχή θρεπτικών ουσιών στο παιδί σας. Όλα τα γάλατα είναι λίγο πολύ τα ίδια. Τα γάλατα αυτά πήραν το όνομα "ξένο γάλα", από τον κόσμο. Να χρησιμοποιήσετε το γάλα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας και να μην το αλλάξετε παρά μόνο αν υπάρχει ιατρικός λόγος και σας το συστήσει ο γιατρός του παιδιού.

 

Τι μπιμπερό να χρησιμοποιήσω;

Διαλέξτε το μπιμπερό που σας αρέσει περισσότερο. Δεν έχει σημασία ούτε το σχήμα αλλά ούτε και το μέγεθος. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι πιπίλες που θα χρησιμοποιήσετε. Οι πιπίλες με βαλβίδα εξαερισμού πιστεύω ότι είναι καλύτερες, γιατί αφήνουν τον αέρα να φύγει έξω από την πιπίλα και να μην τον καταπιεί το μωρό. Ο αέρας που καταπίνουν τα μωρά κατά την διάρκεια της χορήγησης γάλακτος σε αυτά έχει ενοχοποιηθεί για τους κωλικούς στα βρέφη. Το σημαντικότερο όμως είναι η τρύπα που έχει η πιπίλα. Αυτή δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, γιατί τότε η ροή του γάλακτος θα είναι πολύ γρήγορη και υπάρχει περίπτωση να πνίξετε το μωρό σας. Αντίθετα αν η τρύπα είναι πολύ μικρή, τότε το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει, κουράζεται εύκολα και δεν τρώει ικανοποιητικά. Άρα χρειάζεται η συγκεκριμένη πιπίλα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας. Ένας πρακτικός τρόπος να ελέγξετε την πιπίλα για το νεογέννητο σας είναι ο ακόλουθος:

Βάλτε γάλα στο μπιμπερό και αναποδογυρίστε το. Κανονικά θα πρέπει να βγαίνουν σταγόνες σε γρήγορο ρυθμό. Αν το γάλα τρέχει όπως το νερό από μια βρύση τότε η τρύπα είναι πολύ μεγάλη. Αντίθετα να δεν τρέχει το γάλα τότε η τρύπα είναι πολύ μικρή.

 

Πώς να αποστειρώνω τα μπιμπερό;

Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι αποστείρωσης αλλά ουσιαστικά στο εμπόριο θα βρείτε δυο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία η αποστείρωση στηρίζεται στην χρησιμοποίηση ειδικών αποστειρωτικών παρασκευασμάτων. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο βραστήρας. Ο βραστήρας είναι πολύ πιο πρακτικός. Κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα είδη βραστήρων. Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πάντα τα εξής:

 • Πλένετε καλά όλα τα μπουκάλια με την βοήθεια της ειδικής βούρτσας με μπόλικο νερό και σαπούνι.
 • Μην ξεχνάτε να βάζετε στον βραστήρα και τις πιπίλες.
 • Τοποθετήστε τα μπουκάλια στην σωστή θέση προσέχοντας να σταθεροποιηθούν καλά.
 • Βάλτε νερό στον βραστήρα μέχρι την σχετική ένδειξη.

 

Πώς να ετοιμάσω το γάλα;

Ακολουθήστε τις ακόλουθες οδηγίες για την προετοιμασία του γάλακτος:

 • Βράστε νερό και τοποθετήστε το στο μπουκάλι. Η ποσότητα του νερού είναι ανάλογη με τη ποσότητα του γάλακτος που θα ετοιμάσετε για το μωρό σας.
 • Με την μεζούρα που θα βρείτε στο κουτί του γάλακτος βάλτε μέσα στο μπουκάλι την ποσότητα του γάλακτος που αναλογεί στο νερό που τοποθετήσατε. Η αναλογία είναι διαφορετική για την κάθε εταιρεία αλλά σήμερα η πλειοψηφία των εταιρειών έχουν υιοθετήσει την αναλογία μια μεζούρα για κάθε 30 ml νερού.
 • Μην χρησιμοποιείτε την μεζούρα αν είναι βρεμένη. 
 • Κλείστε το μπιμπερό με το ειδικό καπάκι της θηλής και κουνήστε το καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς το γάλα. 
 • Πριν δώσετε το γάλα στο μωρό σας ελέγξτε την θερμοκρασία του αφήνοντας πάνω στο χέρι σας μερικές σταγόνες γάλακτος. Αν καίει τότε περιμένετε λίγο ή τοποθετήστε το μπιμπερό σε ένα ποτήρι με νερό για να κρυώσει πιο γρήγορα.

Η τέχνη του ταΐσματος.

Όπως ο θηλασμός, έτσι και το τάισμα του μωρού με το μπιμπερό θέλει την τέχνη του. Για αυτό έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα tips.

 

 • Ελέγξτε την θερμοκρασία και την ροή του γάλακτος όπως αναλύονται πιο πάνω.
 • Ελέγξτε το πανί του μωρού έτσι ώστε να μην είναι βρεγμένο.
 • Μην του φοράτε υπερβολικά ρούχα για να αισθάνεται άνετα.
 • Βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο.
 • Να κάθεστε σε μια αναπαυτική καρέκλα έτσι ώστε να έχετε ευχέρεια κινήσεων.
 • Βάλτε το μωρό στην σωστή θέση στην αγκαλιά σας. Βάλτε το κεφαλάκι του παιδιού στη εσωτερική πλευρά του αγκώνα και στηρίξτε το υπόλοιπό του σώμα με τον πήχη. Θα πρέπει το παιδί να σχηματίζει περίπου γωνία 45 μοιρών σε σχέση με το σώμα σας.
 • Αφήστε το να φάει στο ρυθμό που θέλει αυτό. Αν όμως είναι πολύ λαίμαργο, είναι σωστό να κάνετε 1-2 διαλείμματα για να του δώσετε την δυνατότητα να ρευτεί.
 • Τελειώνοντας το γάλα είναι χρήσιμο να κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά όρθιο μέχρι που να ρευτεί.
 • Μην πιέζετε το μωρό να φάει με το ζόρι. Το μωρό ξέρει καλύτερα από εσάς πόσο γάλα χρειάζεται. Άλλα παιδιά τρώνε λιγότερο και άλλα τρώνε περισσότερο.

 

Πηγή:

Μωρό και Παιχνίδι: Γιατί είναι τόσο σημαντικό; | paidorama.com

 

VI-23002-NOVALAC-2/2023