Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας στα παιδιά

Calendar 20 Μαΐου 2014

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

και Υπερκινητικότητας (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD), ΔΕΠΥ εν συντομία, αποτελεί νοητική διαταραχή, η οποία οδηγεί σε υπέρμετρη δραστηριοποίηση του ατόμου και διασπαστική συμπεριφορά.

Τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες συγκέντρωσης, προσήλωσης, οργάνωσης, τήρησης οδηγιών, απομνημόνευσης και/ή ελέγχου των παρορμήσεών τους. Ένα από τα επακόλουθα της ΔΕΠΥ είναι η δυσκολία συνύπαρξης και συνεργασίας με συμμαθητές, συγγενείς και συναδέλφους.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας συνήθως σχετίζεται με προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν επιτυχώς στο οργανωμένο περιβάλλον της τάξης, καθώς η κάθε εργασία αποτελεί εμπόδιο και όχι παραγωγική εμπειρία μάθησης. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας παρουσιάζεται συχνότερα στα παιδιά αντί για τους ενήλικες. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2006 στις ΗΠΑ, η ΔΕΠΥ εμφανίζεται σε διπλάσια ποσοστά στα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια.

Ποσοστό 50-70% των παιδιών με αυτή τη διαταραχή διατηρεί τα συμπτώματα και στην ενήλική ζωή.
Δυστυχώς, η διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι πολλές φορές δύσκολη, με αποτέλεσμα πολλά από τα παιδιά που πάσχουν από αυτή αντιμετωπίζονται ως ταραξίες, προβληματικά παιδιά ή ακόμη και παιδιά με χαμηλή νοημοσύνη. Ωστόσο, η ΔΕΠΥ αποτελεί σοβαρή πάθηση και όχι έναν τρόπο να δώσουμε ερμηνείες σε προβλήματα συμπεριφοράς. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας να επιτύχουν στη σχολική αλλά και την ενήλικη ζωή τους.

Ένας από τους τύπους της ΔΕΠΥ ήταν παλαιότερα γνωστός ως Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής. Τα παιδιά με αυτού του τύπου ΔΕΠΥ έχουν μεγάλη δυσκολία προσήλωσης, συγκέντρωσης, ολοκλήρωσης μιας εργασίας και τήρησης οδηγιών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλά παιδιά με διάσπαση προσοχής μπορεί να μη λάβουν την απαιτούμενη φροντίδα, καθώς δεν δημιουργούν προβλήματα μέσα στην τάξη.

Ο τύπος Υπερκινητικού-Παρορμητικού Συνδρόμου έχει ως συμπτώματα τη νευρική κίνηση και την παρεμβατική συμπεριφορά. Η έλλειψη προσοχής δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο ο Υπερκινητικός-Παρορμητικός τύπος μπορεί να εμποδίσει το άτομο να συγκεντρωθεί σε μια ορισμένη δραστηριότητα.
Τέλος, υπάρχει ο συνδυασμένος τύπος ΔΕΠΥ, στον οποίο το υπερκινητικό παιδί παρουσιάζει πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα, όπως έλλειψη προσοχής, τάση για παρορμητική συμπεριφορά και υπερβολικά επίπεδα δραστηριοποίησης και ενεργητικότητας.