Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Γιατί είναι σημαντικό το Παιχνίδι;

Calendar 06 Νοεμβρίου 2012

Ο Albert Einstein συνήθιζε να λέει ότι «το παιχνίδι είναι η υψηλότερη μορφή έρευνας». Το άρθρο 31 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού λέει ότι «κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στο παιχνίδι και την ανάπαυση». Για ποιο λόγο, λοιπόν, είναι τόσο σημαντική για τα παιδιά η ώρα του παιχνιδιού;

Το παιχνίδι είναι μία από τις σημαντικότερες ανάγκες που έχει το παιδί σας. Κάθε παιδί χρειάζεται χρόνο και χώρο για να δημιουργήσει, να φανταστεί, να αναρωτηθεί, να θαυμάσει, να απολαύσει την παρέα των φίλων του ή και για να μείνει μόνο του. Κάθε γονιός έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει στο παιδί του την ελευθερία να παίζει.

Το παιχνίδι επιστρατεύει όλες τις αισθήσεις τους, και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα μωρά, τα οποία εξερευνούν τον νέο κόσμο στον οποίο βρίσκονται μέσω της όρασης, της αφής, της ακοής και της γεύσης. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που θα σας δοθεί η ευκαιρία, καθίστε να παίξετε με το αγγελούδι σας ή αφήστε του τον χώρο και την ησυχία να παίξει μόνο του- είναι εξίσου σημαντικό.

Για την ακρίβεια το παιχνίδι έχει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών, συναισθηματικών, γλωσσολογικών και διανοητικών ικανοτήτων του παιδιού, καθώς ενισχύει τη διευρυνόμενη αντίληψή του για πολύπλοκες έννοιες όπως το μέγεθος, το σχήμα, η βαρύτητα, το βάρος, η ακαμψία και η ευλυγισία.

Αυτή η μάθηση αρχίζει κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση. Εκτός από την εξερεύνηση των ιδιοτήτων των αντικειμένων, το παιχνίδι ενθαρρύνει την εφευρετικότητα, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες επίλυσης όλων των ειδών των προβλημάτων. Πραγματικά, εάν παρατηρήσετε την πολυπλοκότητα του παιχνιδιού ενός παιδιού μπορεί να ξαφνιαστείτε.

Το παιχνίδι είναι κρίσιμο για την υγιή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των μικρών παιδιών και την προσπάθεια γα την προοδευτική αντίληψη του κόσμου.

Θα μπορούσατε, να αναρωτηθείτε: «Πώς, το να σπρώχνει δύο τουβλάκια στο πάτωμα, παριστάνοντας ότι είναι αυτοκίνητα και να φωνάζει ‘βρουμ-βρουμ-βρουμ’ θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία σημαντικών μακροπρόθεσμων συνειρμών στον εγκέφαλο του παιδιού;»

Πιθανώς να μην έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το παιχνίδι θα μπορούσε να έχει μια τόσο σπουδαία λειτουργία.

Ένα μωρό που πετάει συνεχώς τα παιχνίδια του από ψηλά στο πάτωμα,  εκείνη τη στιγμή είτε παίζει, είτε προσπαθεί να εκνευρίσει τη μανούλα ή πειραματίζεται με τη βαρύτητα;

Πιθανώς να είναι μια μίξη και των τριών αλλά το παιχνίδι έχει τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του, που οι παιχνιδιάρικες πλευρές οποιασδήποτε δραστηριότητας δεν θα πρέπει να υποτιμούνται.

Όταν ένα μωρό προσπαθεί επί ώρες να τραβήξει τα μικρά αντικείμενα που κρέμονται πάνω από την κούνια του ή να αρπάξει τα δάχτυλα των ποδιών του, εκείνη την στιγμή παίζει. Αυτές οι φαινομενικά αργές δραστηριότητες προοδευτικά οδηγούν στο συγχρονισμό των χεριών και των ματιών και στη δημιουργία συνειρμών στον εγκέφαλο του μωρού, μεταξύ αυτών που αποκαλούμε «οπτικό φλοιό» και «κινητικό φλοιό».

Οι συνδέσεις εντός και μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη.

Τα μωρά γίνονται μικροί φυσικοί μέσω του παιχνιδιού, καθώς ανακαλύπτουν πως τα αντικείμενα διαφέρουν όσον αφορά το βάρος, το μέγεθος και το σχήμα και πως κάνουν ήχους όταν τα χτυπούν σε σκληρή επιφάνεια.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα δείτε το παιδί σας να είναι απασχολημένο με αυτό που θα θεωρούσατε «απλά χαλαρό παιχνίδι», προσπαθήστε να το παρατηρήσετε από διαφορετική οπτική πλευρά και να σκεφτείτε όλους τους έξυπνους συνειρμούς που σχηματίζονται στο ραγδαία αναπτυσσόμενο μυαλό του.