5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Calendar 04 Ιανουαρίου 2022

Συνήθως την 5η εβδομάδα οι περισσότερες μητέρες αντιλαμβάνονται ότι είναι έγκυες. Αυτή την εβδομάδα, έχουν καθυστερήσει να δουν περίοδο και παράλληλα η αύξηση των ορμονών οδηγεί σε πρήξιμο του στήθους, ναυτία και αδυναμία.

Πόσο μεγάλο είναι το μωρό την 5η εβδομάδα κύησης;

Την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός σπόρου μήλου. Η ανάπτυξή του συνεχίζεται ραγδαίως και την επόμενη εβδομάδα θα διπλασιαστεί σε μέγεθος.

 Πόσο μηνών είστε όταν λέμε 5 εβδομάδες έγκυος;

Στην ουσία 5 εβδομάδων έγκυος σημαίνει ότι έχετε εισέλθει στο δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης. Η περίοδος της εγκυμοσύνης αρχίζει να μετρά από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου σας. Παρ’ όλο που ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η εγκυμοσύνη διαρκεί 9 μήνες στην ουσία  η πραγματική διάρκειά της είναι 40 βδομάδες. Για αυτό και οι γυναικολόγοι παρακολουθούν την εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα και όχι ανά μήνα.

Συμπτώματα την 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης

Στην ουσία η 5η εβδομάδα αποτελεί την αφετηρία των αλλαγών που θα ακολουθήσουν στο σώμα σας. Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το πιο δύσκολο. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας, να ξεκουράζεστε, να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα και αναζητήστε τρόπους που σας κάνουν να αισθάνεστε ευεξία. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης είναι τα πιο κάτω:

 • Ο πόνος στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης.
 • Πρωινή αδιαθεσία.
 • Ναυτία. Η ναυτία είναι πιο έντονη τις πρωινές ώρες αλλά μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Μικρά συχνά γεύματα, κάψουλες από τζίντζερ, σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσουν την ναυτία που αρκετές φορές ταλαιπωρεί αρκετά τις έγκυες.
 • Αίσθημα κόπωσης – κούρασης. Είναι πολύ συνηθισμένο όταν είστε έγκυος να θέλετε να κοιμηθείτε στο μέσο μιας συνεδρίασης ή στη διάρκεια ενός δείπνου!
 • Συχνουρία επίσης μπορεί να συμβαίνει.
 • Κράμπες στην κοιλιά. Αυτό οφείλεται στην εμφύτευση του εμβρύου στο τοίχωμα της μήτρας ή στο γεγονός ότι η μήτρα σας διευρύνεται και τεντώνει τους συνδέσμους της. Βέβαια εάν οι κράμπες αυτές είναι πολύ έντονες να ενημερώσετε το γιατρό σας μήπως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.
 • Κηλίδες από αίμα στο εσώρουχό σας. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από σεξουαλική επαφή ή θα μπορούσε να είναι σημάδι της εμφύτευσής του εμβρύου στη μήτρα.

Βέβαια μερικές μέλλουσες μητέρες δεν αισθάνονται κανένα σύμπτωμα την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αυτό δε σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά απλά ότι είστε τυχερή!

Υπερηχογράφημα την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης αρχίζουν να σχηματίζονται τα όργανα στο μωράκι σας όπως η καρδιά ,το ήπαρ, τα νεφρά και παράλληλα τα συστήματα του οργανισμού (πεπτικό, κυκλοφορικό, νευρικό). Αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα με την εγκυμοσύνη σας το πρώτο υπερηχογράφημα προγραμματίζεται την 8η με 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης.  Σίγουρα έχετε αγωνία αλλά ξεκουραστείτε και κάντε υπομονή. Τότε την 8η εβδομάδα κύησης θα προγραμματιστούν κάποιες αναλύσεις αίματος και ούρων. Νωρίτερα δε χρειάζονται εξετάσεις, αρκεί η εξέταση για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης. Καρδιακός παλμός του εμβρύου μπορεί να ανιχνεύεται στις 5,5 – 6 εβδομάδες, μπορεί όμως και όχι για αυτό οι περισσότεροι γιατροί προγραμματίζουν τον υπέρηχο την 8η εβδομάδα κύησης.

 

Γενικές συμβουλές

 • Αποφύγετε κάποια τρόφιμα που μπορεί να ελλοχεύουν τον κίνδυνο να μολυνθείτε από κάποιο μικρόβιο ή τοξική ουσία που μπορεί να βλάψει το μωρό σας. Μην τρώτε ωμό ή μισοψημένο κρέας ή ωμά θαλασσινά, αυγά μελάτα, μη καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά, μεγάλες ποσότητες ψαριού (μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, ο ξιφίας), μη παστεριωμένο τυρί ή γάλα.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο.
 • Περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 200mg ημερησίως (αντιστοιχεί σε δύο φλυτζάνια καφέ) ή όπως ορίσει ο γυναικολόγος σας
 • Εάν καπνίζετε διακόψτε το κάπνισμα διότι είναι επιβλαβές για το μωρό σας.
 • Αποφύγετε να ακουμπάτε το κάδο απορριμμάτων και να ασχολείστε με την κηπουρική χωρίς γάντια. Οι γάτες μπορεί να ουρήσουν σε αυτούς τους τόπους και να προσβληθείτε από μια ασθένεια που ονομάζεται τοξοπλάσμωση.

 

 

Πηγή:

https://www.paidiatros.com/egkymosini/vdomades-kyisis/pempti-vdomada-kyisis

 

VI-21650-NOVALAC-1/2022