Άγχος στους πρώτους μήνες ζωής του μωρού

Calendar 01 Σεπτεμβρίου 2023

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, σαν νέες μητέρες,  ότι το άγχος μετά τον τοκετό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού είναι φυσιολογικό και πρέπει να είστε προετοιμασμένες να το αντιμετωπίσετε.

Περιμένοντας το μωράκι σας, πως φανταζόσασταν τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του; Πιθανότατα περιμένατε μια τρυφερή περίοδο γεμάτη θετικά συναισθήματα. Πολύ μεγάλη αγάπη, ενθουσιασμό για τη καινούργια ζωή που μεγαλώνει μπροστά στα μάτια σας, ικανοποίηση, εκπλήρωση των ονείρων σας.

Αυτή είναι η εικόνα της μητρότητας που προσφέρετε από τον «έξω κόσμο» και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλές γυναίκες μπορούν να βιώσουν τεράστια ενοχή όταν αισθάνονται φόβο και αβεβαιότητα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού τους. 

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες που βιώνουν άγχος γενικά στη ζωή τους, είναι πιο πιθανό να το εκδηλώσουν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ακόμη και εκείνες που δεν είχαν ποτέ προβλήματα τέτοιας φύσης μπορούν να αισθανθούν άγχος, λόγω των τεράστιων αλλαγών που συμβαίνουν στη ζωή τους, σαν νέα μητέρα. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καινούργιες μανούλες από πού προέρχεται αυτή η δυσφορία και πως μπορούν να νιώσουν καλύτερα. 

Πώς να καταλάβετε το μητρικό άγχος.

Όσες είχαν ήδη βιώσει άγχος θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εύκολα τα συμπτώματα όταν εμφανιστούν. Αλλά για όσες μανούλες το βιώνουν για πρώτη φορά μπορεί να είναι ανησυχητικό. Μπορεί να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά στις ίδιες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα κύρια σημάδια του άγχους:

  • Φυσιολογικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, μυϊκή ένταση, γρήγορος καρδιακός παλμός ή εφίδρωση. Επίσης πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλος ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που δεν έχει προφανή ιατρική εξήγηση. 
  • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις που δεν είναι σε θέση η μητέρα να τις αποφύγει. Αυτές  μπορεί να αφορούν την υγεία του μωρού, την απόδοσή της σαν μητέρα ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Αλλά στο τέλος, προκαλούν ανησυχία και ενόχληση καθώς η μητέρα δεν μπορεί να τις ελέγξει.
  • Μπορεί να εμφανιστούν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές χωρίς κανένα σκοπό, όπως συνεχόμενες κινήσεις των ποδιών ή δάγκωμα των νυχιών. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η υπερκατανάλωση τροφής. Επίσης, οι μητέρες που βιώνουν άγχος μετά τον τοκετό μπορεί να αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα να είναι κοντά στο μωρό τους για λίγη ώρα, για να αποφύγουν το άγχος και την ανησυχία. 

Γιατί συμβαίνει το άγχος μετά τον τοκετό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όλοι όμως σχετίζονται με το γεγονός ότι έγινε μητέρα.  Όπως:

Ανησυχία για την υγεία του μωρού. Η επιθυμία της μητέρας να είναι υγιές το μικρούλι της και να αναπτυχθεί σωστά, μπορεί να την οδηγήσει να γίνει ανήσυχη και υπερβολική. Όταν ο φόβος ότι κάτι κακό θα συμβεί στο μικρό είναι δυσανάλογος ή παρεμβαίνει στη διάθεση  της μητέρας, τότε το άγχος κάνει αισθητή την παρουσία του.

Φόβος για την ικανότητα αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Το να είσαι μητέρα συνεπάγεται την ανάληψη ευθύνης για μία ζωή που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από εσένα. Η ευημερία και η ευτυχία του παιδιού καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση της μητέρας. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα άγχους και φόβο μήπως  δεν ξέρει πώς να ενεργεί σωστά. 

Φόβος για απώλεια ταυτότητας. Αναμφίβολα, η μητρότητα γίνεται από την πρώτη στιγμή ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους στη ζωή μιας γυναίκας. Επομένως, είναι φυσικό για πολλές μητέρες να φοβούνται ότι αυτός ο νέος ρόλος θα τις απορροφήσει τόσο πολύ ώστε να τις εμποδίζει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σαν γυναίκες, συζύγοι και επαγγελματίες. Δηλαδή, φοβούνται ότι η προσωπικότητά τους θα μειωθεί και θα υπερισχύσει ο ρόλος της μητέρας. 

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν;

Το ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν άγχος μετά τον τοκετό  κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού τους είναι μεγάλο. Έτσι, όποια μανούλα αισθάνεται άγχος πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι η μόνη. 

  • Αφήστε πρώτα από όλα την ενοχή. Ό,τι νιώθετε αυτή τη στιγμή είναι σωστό και η ανησυχία σας δεν σημαίνει ότι είστε κακή μητέρα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μην έχετε τεράστια απαίτηση από τον εαυτό σας, καθώς δεν χρειάζεται να είστε τέλειες για να μεγαλώσει το παιδί σας υγιές και ευτυχισμένο.
  • Προσπαθήστε να ελέγξετε τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις σας και να τις συγκρίνετε με την πραγματικότητα. Εάν δεν είναι αντικειμενικές και ρεαλιστικές, προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με πιο κατάλληλες. Πολύ καλό επίσης είναι να μάθετε τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης για να ρυθμίσετε τα επίπεδα του άγχους σας. 

Πάνω από όλα όμως, πρέπει να είστε συμπονετικές με τον εαυτό σας και να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αν το άγχος αρχίσει να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας. 

Και μην ξεχνάτε η ευδιαθεσία σας,  είναι η ευδιαθεσία του μωρού σας.

 

Πηγή:

https://www.paidorama.com/aghos-stoys-protoys-mines-zois-toy-moroy

 

VI-23405-NOVALAC-09/2023