Αφρόλουτρο και σφουγγαράκι για παιδιά

Calendar 01 Μαρτίου 2023

Το μπάνιο είναι μια ευχάριστη τελετουργία για τα παιδιά και τους προσφέρει χαλάρωση, ζωντάνια και ευεξία. Το δέρμα των παιδιών είναι ευαίσθητο και οι μηχανισμοί που προστατεύουν το δέρμα από εξωτερικούς παράγοντες δεν είναι ακόμη καλά αναπτυγμένοι. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε ένα σφουγγαράκι σχεδιασμένο από υλικό κατάλληλο και φιλικό για παιδιά, αλλά και ένα αφρόλουτρο που καθαρίζει επαρκώς το σώμα χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς.

 

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά – κριτήρια που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για να επιλέξετε ένα παιδικό αφρόλουτρο;

 

Ένα παιδικό αφρόλουτρο πρέπει να καθαρίζει το δέρμα από τα μικρόβια και τις τοξικές ουσίες, αλλά και να προσφέρει καλή ενυδάτωση χωρίς να ερεθίζει την ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών. Για να επιλέξετε ένα παιδικό αφρόλουτρο καλό θα ήταν να έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Το αφρόλουτρο να είναι σε υγρή μορφή.
 • Όταν το δοκιμάσετε να μην αφρίζει πολύ κατά την εφαρμογή στο δέρμα, όπως συμβαίνει με τα καθαριστικά των ενηλίκων, για να μην αφυδατώνεται η επιδερμίδα του παιδιού και να είναι εύκολο στο ξέβγαλμα. Να περιέχει ελάχιστες χρωστικές, αρώματα και συντηρητικά που έχουν ελεγχθεί ότι δεν προκαλούν τοξική βλάβη.
 • Να μην προκαλεί ερεθισμό στα μάτια.
 • Το PH του προϊόντος (εκφράζει την οξύτητα του προϊόντος) πρέπει να το ελέγχετε στην ετικέτα. Το προϊόν πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο (PH 5.5- 0). Μερικές φορές αναφέρονται οι όροι «PH balanced ή PH neutral».
 • Να μην προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα. Το προϊόν πρέπει να γράφει στην ετικέτα ότι έχει εκτιμηθεί ότι είναι μη ερεθιστικό (συνήθως αναφέρονται οι όροι «hypo allergic και dermatologically tested). 
 • Να περιέχει μικρές ποσότητες συντηρητικών (preservatives), που είναι απαραίτητες για να μην αναπτύσσονται μικρόβια και να προκαλούνται μολύνσεις στο δέρμα. 
 • Η συσκευασία του να είναι εύχρηστη. 
 • Το κόστος του να είναι εντός λογικών πλαισίων. 
 • Περιεκτικότητα σε άρωμα (συνήθως αναγράφεται με τον αγγλικό όρο fragrance). Εάν το μωρό σας είναι ηλικίας μεγαλύτερης των τεσσάρων εβδομάδων και έχει υγιές δέρμα (π.χ. δεν έχει έκζεμα), μπορείτε αν το επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε ήπια αρωματικά προϊόντα. Τα ελαφρώς αρωματισμένα καθαριστικά ουδέτερου pH, όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, είναι απίθανο να προκαλέσουν δερματική αντίδραση στα περισσότερα μωρά. 
 • Καλύτερα να επιλέγετε αφρόλουτρο με μικρό αριθμό χημικών συστατικών. Να δώσετε προσοχή στα συστατικά που έχουν ενοχοποιηθεί για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα να μην περιέχει 1,4 διοξάνη, φορμαλδεΰδη, φθαλικά και parabens. 
 • Τα λιπαρά συστατικά του αφρόλουτρου καλύτερα να προέρχονται από φυτικά έλαια όπως το αβοκάντο, το αμυγδαλέλαιο και όχι από παραφίνη που προέρχεται από το πετρέλαιο.

 

Ένα παιδικό σφουγγαράκι που είναι φτιαγμένο από υλικά φιλικά για την παιδική επιδερμίδα μπορεί να την καθαρίζει αποτελεσματικά χωρίς να την τραυματίζει, αποτελώντας απαραίτητο αξεσουάρ ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά που λερώνονται πολύ.

Βρείτε το παιδικό αφρόλουτρο και σφουγγαράκι που ανταποκρίνεται στις ευαίσθητες ανάγκες του παιδικού δέρματος. Και μην ξεχνάτε! Πάντα πρέπει να εστιάζετε στις ανάγκες του δικού σας παιδιού, για να μπορεί να απολαμβάνει ένα αναζωογονητικό μπάνιο διατηρώντας το δερματάκι του απαλό και καθαρό.

 

Πηγή:

Ελένη Νικολάου, παιδίατρος

https://www.paidiatros.com/neogennito-vrefos/frontida/paidiko-afroloutro-sfouggaraki

 

VI-23062-NOVALAC-3/2023