Είναι έτοιμο το μωρό μου για στερεά διατροφή;

Calendar 29 Νοεμβρίου 2012

Ένα από τα άγχη πολλών γονέων είναι πότε το μωρό τους είναι έτοιμο να δοκιμάσει στερεά τροφή.

Ο απογαλακτισμός, είναι διαφορετικός για κάθε μωρό, γι’ αυτό μην επιχειρήσετε καμία τροποποίηση στο διαιτολόγιο του μωρού σας χωρίς τη συμβουλή και συγκατάθεση του παιδιάτρου που παρακολουθεί το παιδί σας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στις μητέρες να τρέφουν το βρέφος αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες. Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα βρέφη, αλλά συμβουλεύει να μην τους δίνετε στερεά τροφή πριν γίνουν 17 εβδομάδων.

Συζητήστε με τον παιδίατρο το θέμα του απογαλακτισμού εάν το μωρό εμφανίσει «σημάδια» ότι είναι η ώρα να ξεκινήσει τον απογαλακτισμό, όπως:

Ενώ έως τώρα έτρωγε καλά και άντεχε 4 ώρες μέχρι το επόμενο γεύμα της ημέρας, έχει αρχίσει να γίνεται ευέξαπτο και «μασάει» το χέρι του 1 ώρα περίπου πριν το προγραμματισμένο έως τώρα γεύμα.

Ενώ πίνει περισσότερο από 1.140 ml γάλα από μπιμπερό την ημέρα, εξακολουθεί να δείχνει πεινασμένο μετά από 4 ημερήσια γεύματα.

Συνήθως, κοιμάται καλά τη νύχτα και τις ώρες του ημερήσιου ύπνου, αλλά ξυπνά όλο και πιο νωρίς το πρωί.

Πριν εντάξετε τη στερεά τροφή στο διαιτολόγιο του μωρού σας, πρέπει να φροντίσετε να κάνετε δεύτερη φύση σας ορισμένες διαδικασίες προετοιμασίας και πρακτικής:

  1. Όταν ετοιμάζετε το φαγητό του μωρού, φροντίζετε πάντοτε να έχετε καθαρίσει προηγουμένως όλες τις επιφάνειες με αντιβακτηριδιακό απορρυπαντικό. Το χαρτί κουζίνας είναι πιο υγιεινό από τα πανιά και τις πετσέτες.
  2. Όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά και να ξεφλουδίζονται προσεκτικά.
  3. Βράζετε τα φρούτα και τα λαχανικά κατά προτίμηση στον ατμό, χωρίς να προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη ή μέλι. Επίσης βράζετε τις τροφές ώσπου να είναι αρκετά μαλακές, ώστε να μπορείτε να τις αλέσετε μέχρι να γίνουν μία ρευστή κρέμα, παρόμοιας πυκνότητας με εκείνη του αραιού γιαουρτιού.
  4. Αν χρησιμοποιείτε μίξερ, ελέγχετε το μίγμα προσεκτικά με ένα κουτάλι ή χύνοντάς το σ’ ένα άλλο μπολ, για την περίπτωση που έχουν σχηματιστεί σβόλοι. Όταν διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι, χρησιμοποιήστε την ποσότητα που χρειάζεστε για το γεύμα του μωρού και το υπόλοιπο βάλτε το σε παγοθήκες ή σε μικρά δοχεία για να το διατηρήσετε στην κατάψυξη αμέσως μόλις το αλέσετε.
  5. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι τα βρέφη που έχουν ηλικία μικρότερη των 6 μηνών εξακολουθούν να χρειάζονται τουλάχιστον 4 με  5 γεύματα γάλακτος την ημέρα. Κάποια μπορεί να χρειάζονται ακόμη και 6. Η στερεά τροφή, πριν την ηλικία των 6 μηνών, δεν αντικαθιστά το γάλα.
  6. Δώστε για πρώτη φορά στο μωρό σας στερεά τροφή μετά το τάισμα στις 11 το πρωί, έτσι ώστε να έχει πιει το μισό περίπου της ημερήσιας ποσότητας του γάλακτός του πριν τις 12 το μεσημέρι. Έτσι, δε θα μειώσει πολύ γρήγορα την ποσότητα του γάλακτος που καταναλώνει. Για να αποφύγετε προβλήματα δυσπεψίας στην αρχή, δίνετέ του από ένα μόνο είδος στερεάς τροφής, κάθε 3 μέρες.
  7. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα πολλά φρούτα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, γι’ αυτό δίνετέ του, κυρίως, κρέμα ρυζιού και αλεσμένα λαχανικά. Τα πολλά φρούτα μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν εθισμό στα γλυκά.
  8. Ποτέ μην ταΐζετε το μωρό κατευθείαν από το βάζο όπου έχετε ζεστάνει την τροφή του. Βάζετέ την πάντοτε σ’ ένα πιάτο.
  9. Ετοιμάστε από πριν οτιδήποτε θα χρειαστείτε: την καρέκλα του μωρού σας, σαλιάρες, κουταλάκια και μια καθαρή πετσέτα.
  10. Χρησιμοποιείτε πάντοτε ένα ρηχό πλαστικό κουταλάκι, ποτέ μεταλλικό. Ορισμένα μωρά χρειάζονται βοήθεια μέχρι να μάθουν να τρώνε από το κουτάλι. Τοποθετήστε το κουτάλι στο στόμα του μωρού σας, όχι πολύ βαθιά και τραβήξτε το απαλά προς τα πάνω και προς τα έξω, ακουμπώντας την τροφή στο ουρανίσκο, έτσι που να μπορέσει να την αφαιρέσει με τα πάνω ούλα του. Με τον τρόπο αυτόν, σύντομα, θα μάθει να τρώει.
  11. Αφήστε να σας καθοδηγήσει το ίδιο το μωρό σας σχετικά με το πότε να αυξήσετε την ποσότητα της τροφής του. Ταΐστε το μέχρι να γυρίσει το κεφάλι του από την άλλη και να αρχίσει να δυσανασχετεί. Αυτό σημαίνει ότι έχει φάει αρκετά. Αυξήστε την ποσότητα μόλις δείτε ότι τρώει όλο όσο του δίνετε και δείχνει να θέλει ακόμη περισσότερο.